Kotor-Luka

Branko Nedović: Što nam spremaju?

Iz DPS-a u zadnje vrijeme ponavljaju:“Nećemo prodati Luku Kotor“. Neće je prodati nego će je predati nekom tajkunu da njome upravlja 99 godina! Nije šija nego vrat!

 

Ne mogu je prodati jer su protiv toga gradjani Kotora, a čak ni neki odbornici DPS-a u Skupštini opštine ne bi podržali taj naum. Da smo u pravu potvrdilo nam je preko 1500 građana Kotora potpisivanjem peticije ispred glavnih vrata od grada, kao i skoro 500 građana preko on-line ankete.

 

Zato dugo pripremaju za realizaciju poslije izbora vješto smišljen plan o uključivanju „strateškog partnera“ koji će dokapitalizovati Luku, jer, bože moj, mi za to nemamo para.

 

A ta priča sa strateškim partnerom ide otprlike ovako: On je spreman da uloži veliki novac, ali pod uslovom da mu se daju maksimalne povlastice i obavezno obezbijedi koncesija bez javnog tendera, na osnovu čega bi on stekao ogromno bogatstvo i dio kolača ustupio domaćim partnerima koji će mu obezbijediti sve povlastice koje traži (a zna se ko to može da mu obezbijedi). Tako je po zahtjevima Pitera Manka pisan Zakon o jahtama, mijenjan Zakon o koncesijama, ukinuta mu akciza na gorivo, odobrena bescarinska zona, smanjen PDV.  A kada je on višestruko zaradio od tog posla prodao je „Porto Montenegro“ Arapima.

 

Da se slična priča priprema i za Luku Kotor vidi se iz Saopštenja za javnost Odbora direkora Luke od 30.08.2016.g. u kome se izmedju ostalog kaže da će oni „biti na raspolaganju svim poslovnim partnerima u davanju podrške za izmjenu zakonskih rješenja“… Znači li to da će DPS obezbijediti izmjenu Zakona o lukama, istog onog zakona čiju je izmjenu prošle godine tražio SDP a oni je nisu podržali u Skupštini Crne Gore? Kada je za Luku u većinskom vlasništvu opštine Kotor onda ne može, a za „strateškog partnera“ može. Znači li to dalje da će za njega moći i dugoročna koncesija koja za našu Luku nije mogla? Izgleda da znači, jer DPS-ov  Odbor direktora u svom Saopštenju navodi: “ U narednom periodu osnovni zadatak menadžmenta „Luka Kotor“ A.D. je nastavak preduzimanja aktivnosti u cilju stvaranja uslova za dobijanje dugoročne koncesije “.

 

Ako bude trebalo izmijeniće se i Zakon o koncesijama i drugi propisi-sve za „investitora“. Da bi to potvrdili iz DPS-Odbora direktora poručuju:“Pri tom neophodno je uzeti u obzir nespornu potrebu širenja koncesionog područja u djelovima kotorskog i risanskog zaliva“… Hoće da nam zarobe zaliv od Veriga do Veriga!

 

A kada promijene „zakonska rješenja“ (što može podrazumijevati i izmjenu urbanističkih planova), „prošire koncesiono područje“ i zagospodare prostorom čitavog zaliva, Odbor direkora ih spremno dočekuje i kaže:“Definisana je strategija za proširenje djelatnosti kroz pružanje novih vrsta usluga u skladu sa savremenim trendovima i potrebama poslovanja kroz partnerstvo sa renomiranim međunarodnim kompanijama“… Postavlja se pitanje je li ta „strategija“ uradjena sa ciljem da se „djelatnost proširi novim vrstama usluga“ na objekte lake zabave (kazina, noćne klubove, glamurozne restorane a la Monte Karlo) diljem čitavog zaliva kada dobiju „proširenje koncesionog područja“?  

 

Pošto Odbor direktora dalje konstatuje: “Luka Kotor ostaće jedan od bitnih pokretača razvoja opštine Kotor i regiona kroz otvaranje ovih radnih mjesta“… Pitamo se kojih radnih mjesta-možda krupijea, striptizeta, konobara, šankera… Mi nijednog takvog nemamo na birou rada ni Kotora ni Crne Gore-vjerovatno će doći „iz regiona“.

 

Poštovani građani,

 

Ako im uspije ovaj plan, naš kotorski-bokeški način života biće potpuno uništen. On to već sada dobrim dijelom jeste, jer se mučimo u saobraćajnom haosu, gaze nas rijeke turista po starom gradu, nemamo svoj mir, poremećeni su nam svi naši gušti i sve lijepe užance.

 

Zato ih moramo pobijediti na izborima 16.oktobra i osujetiti im pripremljeni plan zauzimanja zaliva. To ne može niko drugi da uradi umjesto nas!

 

Branko Nedović

Predsjednik Opštinskog odbora SDP Kotor