Angela Ćorić

Održano predavanje na temu “Žene i zdravlje” u Ulcinju

Forum žena SDP organizovao je predavanje na temu „Žene i zdravlje“ u Ulcinju, u sklopu kojeg je dr Angela Ćorić učesnike upoznala sa važnošću prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i prevencijom i ranim otkrivanjem raka grliće materice.

Na ovaj način Forum žena SDP Ulcinj je skrenuo pažnju na rasprostranjenost ove bolesti i na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, i to u posljednjim danima kalendarskog mjeseca oktobru, koji je proglašen za, mjesec borbe protiv raka dojke i koji se obiljležava se u mnogim zemljama širom sveta.

Pored građanki Ulcinja, članova i simapatizera SDP-a, predavanju je prisustvovala i potpredsjednica Centralnog Foruma žena SDP, Nada Marstijepović i predsjendica  Foruma žena SDP Bar, Ina Palikuća.

“Prema podacima Crnogorskog društva za borbu protiv ove opake bolesti u Crnoj Gori od raznih malignih oboljenja godišnje oboli preko 1.500 osoba. Na drugoj strani, od karcinoma godišnje umre oko hiljadu osoba, što je čak dva odsto ukupnog broja stanovnika svake godine. Kad se tome doda da u našoj zemlji od karcinoma dojke oboli 250 pripadnica nježnijeg pola, dolazimo do podatka da prosječno godišnje umre 80 žena. Najefikasniji lijek protiv raka je njegovo otkrivanje u ranoj fazi. Broj oboljelih i umrlih može se smanjiti zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i naravno redovnim kontrolama zdravlja”, kazala je dr Angela Ćorić.

“Veliko intersovanje za ovo predavanje pokazalo je da se svijest građanki i građani Crne Gore u smislu potrebe za edukacijom i prevencijom ove bolesti,  iz godine u godinu mijenja na bolje, i da će se taj trend, nadamo se, za dobrobit svih nas nastaviti i u budućnosti”, kazala je Merita Subašić Šabanović,  predsjednica Foruma žena SDP Ulcinj.

Iz Foruma žena SDP Ulcinj poručili su  da se u izbornom programu SDP-Ranko Krivokapić-Država svima, posebna  pažnja  poklanja zdravlju, te da se u našoj državi moraju stvoriti uslovi da se svako liječi pod jednakim uslovima, moderno, brzo i bez čekanja. Naglasili su da je nedopustivo da nas iz državnih bolnica šalju u private bolnice i apoteke i da zdravstvene usluge moraju na jednak način biti dostupne svim građanima.

Forum žena SDP Ulcinj