kotor

SDP će uložiti sve napore da povjerenje Kotorana ne bude iznevjereno

Podsjećamo građane Kotora da su politički subjekti, koji su se deklarisali i prije izbora da neće stupati u koaliciju sa DPS-om, osvojili na toj platformi podršku građana Kotora i sedamnaest odborničkih mandata.

Odmah poslije izbora okupili su se predstavnici opozicije u prostorijama SDP-a, sa izuzetkom SNP-a, i jasno iskazali stav da isključivo sa predstavnicima opozicije, bez DPS-a, formiraju novu vlast u Kotoru. Dvadesetčetvrtog oktobra novoizabrani  odbornici Demokrata, Demokratskog fronta, SDP-a  i URE potpisali su zajedničku izjavu da neće pregovarati  sa  DPS-om o formiranju nove vlasti u opštini Kotor.

Podsjećamo da ni dan danas novoizabrani odbornici SNP-a još nijesu potpisali tu izjavu. Ukupna opoziciona javnost,a i građani Kotora očekuju da se izjasne o toj ključnoj činjenici, koja pokazuje namjere u konstituisanju opštinske vlasti, a zbog čega su SNP-u građani i dali svoj glas.

Svi koji poznaju sistem lokalne samouprave znaju da je izabranim imenovanim  licima u opštini Kotor prestao mandat i da samo vrše funkciju do izbora nove izvršne vlasti.  Najbolja odbrana od toga da ovo stanje traje je što skorije formiranje nove opozicione vlasti bez sumnjivih uslovljavanja bilo koga.

Znajući da  je dr Branku Ivanoviću, kao bivšem predsjedniku opštine, vrlo poznato da, u slučaju neformiranja vlasti, do novih izbora bi sva vlast,  po prijedlogu SNP-a, bila predata  u ruke DPS-u.  Ne želimo da vjerujemo da nepotpisivanje zajedničke izjave sa opozicijom ima veze sa predlogom SNP-a. Takođe, ne želimo da vjerujemo da SNP želi da DPS mjesecima vlada i krčmi Kotor, kako je i Vlada Crne Gore usred  izbora prodavala Luku Bar i Buljaricu.

SDP, iako je bio inicijator prvog sastanka opozicije, ne želi dati bilo koji razlog za izgovor onima čiji zahtjevi su  vrlo čudni i spremno ćemo sačekati svaki dogovor opozicije na sljedećem sastanku i biti spremni da podržimo svaku odluku koja će voditi formiranju nove opozicione vlasti.

I pored nenamjernih ili namjernih grešaka pojedinaca u opoziciji, SDP snažno vjeruje da će novu vlast u Kotoru formirati 17 odbornika opozicije. SDP će i dalje bezrezervno ulagati sve napore da dobijemo opozicionog predsjednika opštine, kako ogromne nade i povjerenje Kotorana ne bi bili iznevjereni.

OO SDP Kotor