ranko-krivokapic487

Krivokapić: Politička kriza je logičan kraj ovakvih sistema

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić je, u emisiji “Iz pravog ugla” Televizije Crne Gore, ocijenio da je naša država u lošoj ekonomskoj, socijalnoj i političkoj situaciji. Naglasio je da se ekonomska kriza vidi, da je za posljednju godinu nezaposlenost porasla 30%, da je dug enormno narastao, da se drastično krešu sredstva, da je socijalna situacija loša i da je na to došla politička kriza, i to je, može se reći, logičan kraj ovakvih sistema, kazao je on.

Na pitanje koliko je opasna situacija za Crnu Goru u igri Istoka i Zapada, Krivokapić je kazao da je opasna i da su oni koji vode politiku morali biti oprezniji da ne uvlače Crnu Goru u ovakvu situaciju.

“Crnoj Gori najveća opasnost prijeti od unutrašnjih sukoba i tu je najodgovornija vlast. DPS je uvijek radio na podjelama. Oni su svjesni opasnosti ali rade to namjerno, zbog opstanka na vlasti. DPS je stalno pokušavala da dijeli radi opstanka. Podijeljene zemlje ne mogu lako da se brane. Podijeljene zemlje uvijek imaju prostora za tuđi uticaj”, rekao je Krivokapić.

Ocjenjujući jučerašnje reagovanje Ministarstva vanjskih poslova na ruski stav, Krivokapić je kazao da je dat dobar ugao.

“Međutim, imate drugi problem, pored ove realne opasnosti koja prijeti Crnoj Gori i koja mora postojati u tim obavještajnim igrama, ostaje glavna opasnost – a to je da smo mi dio brakorazvodne parnice između DPS-a i raznih ruskih struktura, oligarha, političkih struktura… DPS, svojom brakorazvodnom parnicom, u svoje privatne igre uvlači građane Crne Gore. S druge strane, imamo strateške interese velikih sila koji se ovdje prelamaju i uvijek malu zemlju dovode u opasnost”, kazao je.

Krivokapić je potvrdio da će SDP prisustvovati sjednici parlamenta kad se bude odlučivalo o članstvu u NATO.

“U tom parlamentu mora biti neko ko ima moralni i politički autoritet od tri decenije iza sebe, da to ne bude odluka zgaženog i kupljenog parlamenta. , rekao je Krivokapić.

Na najavu premijera Markovića o mogućoj obnovi pregovora vlasti i opozicije, Krivokapić je bio jasan, “Ne treba nam nikakav signal, treba nam direktan odgovor da će izbori biti ponovljeni. To je preduslov da bismo razgovarali”

On je naglasio da je siguran da bez posredovanja Evropske unije ne može doći do rješenja.

“Demokratija ne poznaje drugi način do rješenja ovakvih kriza bez izbora”, rekao je Krivokapić.

“Kada uništite institucije bojkot postaje jedina opcija. Odluka da ne učestvujemo na lokalnim izborima u Nikšiću je nažalost jedina moguća. Kada su lokalni izbori najavljeni kao nastavak rata, i kada je na dan predaje izbornih lista zatraženo hapšenje opozicionih lidera, to nije atmosfera u kojoj građani mogu slobodno odlučivati o lokalnim komunalnim problemima”, kazao je Krivokapić o odluci SDP da ne učestvuje na lokalnim izborima u Nikšiću.

“Đukanović je provocirao ekscese jer je to jedini način da ne izgubi izbore u Nikšiću. U komunizmu smo imali liste sindikata, omladine, partije, a danas nakon jednopartijskog parlamenta imamo i jednopartijske izbore”, kazao je Krivokapić.