Mirko Stanic

Stanić: HG “Budvanska Rivijera” da ostane u državnom vlasništvu

Uvrštavanjem HG Budvanska rivijera u plan privatizacije za ovu godinu, Vlada Crne Gore, odnosno Savjet za privatizaciju pokazuje namjeru za nastavak politike raspodaje državne i narodne imovine.

Sporna je i namjera da se restruktuira kompanija, jer ukoliko bi se radila po tkz “asimetričnom” modelu koji je ranije predlagan, najviše posla bi imalo tužilaštvo koje bi se bavilo privrednim kriminalom.

Da u Vladi, i po dolasku novog ministra, o turizmu išta znaju, valjda bi u državnom vlasništvu ostavili najveću turističku kompaniju koja svake godine pravi sve veći profit. Profit, koji bi bio značajniji da nije spoznorisanja sporstkih i kulturnih manifestacija (nekoliko miliona posljednjih 10 godina), je ostvaren uz plaćanje svih poreskih obaveza kako na državnom, tako i na opštinskom nivou, pa je ova kompanija jedna od rijetkih u državnom vlasništvu koja je na bijeloj listi PU, uz plaćanje bruto zarada za zapošljene koje su među najvećim u turističkom sektoru.

Uz to, namjera je da se proda kompanija koja je iz svojih izvora finansirala preko 30 miliona eura ulaganja u kapacitete u proteklih nekoliko godina, koje sada treba da poklonimo “strateškom” ili nekom drugom porodičnom investitoru govori da ne postoji iole održiva strategija za turističku oblast.

Simbol crnogorskog turizma koji raspolaže sa preko 4000 hotelskih kreveta, ali i pola miliona kvadrata zemljišta na pjenu od mora ne smije biti prodato za cijenu koja bi bila barem na nivou vrijednosti zemljišta kojim raspolaže.

Ukoliko računamo samo prosječnu cijenu zemljišta na Sv.Stefanu, na Budvanskoj rivijeri ili u Petrovcu u pitanju su stotine miliona. Uz to, HGBR posjeduje 8 hotela od kojih je polovina sa 4* a kako su se slični objekti prodavali i u vremenu krize za po 40-50 miliona eura dolazimo ogromne vrijednosti kompanije.

Bojimo se da namjera Vlade u ovom poslu nije zarada za državu Crnu Goru, niti unaprjeđenje crnogorskog turizma, nego čista želja da se možda i unaprijed poznatom kupcu u bescijenje proda druga najvrednija kompanija u našoj zemlji.

 

Mirko Stanić, portparol SDP