Raško Konjević

Koliko “radi” za minimalac?

Klub poslanika SDP-a zatražio je od ministarstva finansija podatke koliko zaposlenih ima neto zaradu u vrijednosti minimalne od 193 eura, a koliko ih zvanično prima zarade do 250 eura.

SDP je tražio te podatke kako bi ih koristio za svoj prijedlog da se minimalna zarada zakonom definiše na polovinu prosječne neto zarade što bi sada iznosilo 250 eura. Kada dobiju odgovore i završe konsultacije sa sindikatima i Unijom poslodavaca, zvaničan prijedlog sa analizom koliko će to uticati na budžet uputiće Socijalnom savjetu.

SDP je juče započeo konsultacije sa sindikatima, a nastaviće sa poslodavcima.

„Odgovori sindikata su pozitivni i usaglasili smo se da bi povećanjem minimalne zarade unaprijedili socijalno-finansijski položaj najranjivijih grupa radnika.To bi bila mjera protiv sive ekonomije i podsticanja konkurentnosti u privredi zbog onih poslodavaca koji izbjegavaju zakonske obaveze o prijavljivanju radnika na pune iznose zarada. Time bi se povećali i prihodi budžeta“ kazao je potpredsjednik SDP Raško Konjević.

Povećanje granice bi smanjilo sivo tržište i punilo budžet

Ministarstvo rada je nedavno saopštilo da nema podatak koliko ljudi radi za minimalac, ali da prema analizi ima oko 18 hiljada radnika koje su poslodavci prijavili na manje iznose od onih koje im isplaćuju kako bi izbjegli plaćanje dažbina.

Na minimalnu zaradu od 193 eura porezi i doprinosi iznose oko 130 eura, a ukoliko bi minimalac bio 250 eura porezi i doprinosi bi bili 164.

 

Izvor: ND Vijesti