Almir Rebronja

Rebronja Ministarstvu zdravlja: Poštujte volju ljekara

Pozivamo Ministarstvo zdravlja da poštuje legitimno iskazanu volju ljekara prilikom izbora rukovodstva Ljekarske komore Crne Gore. Ministarstvo zdravlja od izbora novog rukovodstva Ljekarske komore direktno opstruira njihov rad i tako ugrožava sistem zdravstva Crne Gore.

Ministarstvo zdravlja umjesto da predlaže jasne aktivnosti u sektoru zdravstva, kao i da iste aktivnosti i realizuje na dobrobit svih građana, ono se bavi direktnim ponižavanjima ljekarske profesije, koje uspješno pokazuje i kroz opstrukciju rada Ljekarske komore.

Sistem zdravstva se ne vodi raznim apelima, da će biti bolje, da se osiguranici strpe, da osiguranici izbjegavaju da dolaze u velikom broju u zdravstvene institucije, da ljekari moraju imati strpljenje, niti palijativnim potezima „žandarske logike“, već implementacijom sistemskih potreba: standarda, normativa, kliničkih protokola, uvođenjem DRG sistema plaćanja, nagrađivanjem prema radu itd.

Sa ovakvim neodgovornim ponašanjem Ministarstvo zdravlja i dalje ulaže ogromne napore da zdravstvo Crne Gore zadrži na posljednjem mjestu u Evropi. Takođe, ovime Ministratvo zdravlja pokazuje da njemu nije prioritetno rješavanje velikih problema osiguranika, kao i unapređenje položaja zdravstvenih radnika, već je prioritet stavilo na politikanstvo i nepoštovanje ljekara.

Almir Rebronja, potpredsjednik SDP