Krivokapić - Laundin

Krivokapić: Demokratija ne odgovara krivcima pred zakonom

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić susreo se sa šefom za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove Eduardom Aurerom i ambasadorom Švedske u Crnoj Gori Nj. E. Janom Lundinom

Tema razgovora oba susreta bila je politička situacija u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na proces EU i NATO integracija.

Predsjednik Krivokapić je ponovio stav SDP oko legitimnosti izbornog procesa i činjenice da ne može biti demokratskih izbora u danu kada je sa najviših državnih adresa proglašen pokušaj državnog udara i za to optužena opozicija. “To je abeceda ne samo demokratije već i elementarna logika i takvi izbori ne bi bili mogući ni u jednoj zemlji Evropske Unije”, rekao je Krivokapić.

On je naveo i da rezultati izbora održanih u jednoj takvoj atmosferi ne mogu biti odraz realnog stanja političkog rapsoloženja biračke javnosti, naglasivši da je nakon njih došlo do pogoršanja političke krizu, a ionako ogromno nepovjerenje javnosti u izborni proces je dodatno produbljeno.

“To su razlozi aktuelnog bojkota Parlamenta od strane opozicije i zato kao najmanji zajednički imenitelj programski raznorodne opozicije postoji zahtjev za ponavljanje izbora, najkasnije sa danom predsjeedničkih izbora početkom 2018. godine., rekao je Krivokapić

On je naglasio da se Crna Gora nalazi u teškoj političkoj, socioekonomskoj i institucionalnoj krizi i da stoga integracioni procesi mogu biti veoma važan katalizator neophodnih demokratskih procesa koji treba po prvi put u istoriji Crne Gore da omoguće mirnu i demokratsku tranziciju vlasti.

“Na raznim stranama u Crnoj Gori postoje oni kojima ne odgovara stabilnost i demokratija u državi. Jasno je da demokratija i pravna država ne odgovara svima onima koji imaju razloga za strah od zakona, a moguće i razne druge vrste strahova. Zato nije ni čudo što se sa tih adresa ispoljava ratna retorika i politika sudnjeg dana. Ti politički akteri će brzo postati politička prošlost pa njihove frustracije ipak valja razumjeti i tumačiti u tom kontekstu”, rekao je Krivokapić.

On je ponovio da je SDP i u ranijim fazama davala presudan doprinos izgrađivanju političke stabilnosti i da će tako činiti i ovoga puta kako bi doprinijela rješavanju krize na način na koji je SDP to presudno uradila kroz formiranje Prelazne Vlade 2016.godine.

Krivokapić je zahvalio svojim sagovornicima što pažljivo prate procese u Crnoj Gori ističući da je pomoć i podrška evropskih partnera bila korisna u svim dosadašnjim fazama razvoja demokratije.

 

Medijski pul SDP