Mirel Radić Ljubisavljević

Radić Ljubisavljević: Vratimo 8. martu revolucionarni duh!

Forum žena SDP  povodom 8.marta Međunarodnog dana žena, ukazuje da ovaj praznik sve više poprima obilježja potrošačke kulture i da je nedopustivo da gubi svoj revolucionarni duh istorijske borbe za ženska prava.

Iz Foruma žena SDP poručuju da kupovina poklona i izlasci u restorane ne mogu i ne smiju biti zamjena za i dalje prisutnu neravnopravnost u svim sferama života.

Mi današnje žene, majke, radnice, studentkinje, nijesmo ravnopravne, ako se svaki dan pitamo : Što spremiti za ručak, hoćemo li imati euro dati đeci za užinu? Ako imamo sreću da smo  zaposlene, da li ćemo platu primiti na vrijeme i kako ćemo s niskim primanjima, u odnosu na preskupu potrošačku korpu, preživjeti do naredne? Smijemo li poći na bolovanje i hoćemo li biti plaćene za to vrijeme? Možemo li ostati u drugom stanju, a da ne rizikujemo da ćemo biti otpuštene?  Gdje odvesti đecu i roditelje na liječenje, kad nas iz državnih šalju u privatne bolnice i apoteke? Imaju li naši roditelji sredstava da nas školuju, ili će dizati kredite koje neće moći da vraćaju,  i đe ćemo se sjutra zaposliti?

Dan žena  treba posvetiti ekonomskom, političkom i društvenom položaju žena, kao što su to radile naše hrabre prethodnice Klara Cetkin, Roza Luksemburg, Aleksandra Kolontaj i dr.

Ovog 8.marta dižemo svoj glas za našu djecu kojoj se mora omogućiti da uče na isti način kao i njihovi vršnjaci u evropskim državama, da svako talentovano dijete, bez obzira na porodične i materijalne uslove, ima mogućnost da se upiše na fakultet, a najbolji studenti da se stipendiraju. Treba nam više jaslica i vrtića, besplatan produžen boravak za đecu, jer nemamo svi bake i plaćene kućne pomoćnice.   Tražimo odgovornost nadležnih za postojanje VIP odjeljenja u  osnovnim i srednjim školama, povećano vršnjačko nasilje i razne na samom startu neuspješne pilot projekte roze-plavih uniformi, koji nejednakost u materijalnim prilikama, zamjenjuju nejednakošću u rodnim ulogama.

Tražimo garancije za pravdu i pošten posao, jednake plate za muškarce i žene koji rade isti posao, petodnevnu radnu neđelju i osmočasovno radno vrijeme, plaćanje prekovremenog i rada tokom vikenda i praznika, odlučnu borbu države i institucija sistema protiv psihičkog maltretiranja na poslu (mobing), kao i svih drugih oblika nasilja.

Zahtjevamo da se u našoj državi svako može  liječiti pod jednakim uslovima, da se zdravstvene  usluge podignu na veći nivo, da budu efikasne i dostupne svima.

Poručujemo da ćemo svoja stečena prava braniti svim sredstvima, bilo da se radi o pravu na planiranje porodice, dječijem doplatku, naknadi za majke sa troje ili više djece, penziji….

Želimo da Crna Gora bude društvo u kojem će se napredovati prema radu, trudu i sposobnostima, a ne na osnovu rođačkih i kumovskih veza, partijske pripadnosti, protekcije za sve od liječenja, posla, upisa u škole, socijalnih davanja… Ne želimo da živimo u društvu podobnih nego jednakih !

Zbog svega navedenog, neophodno je oživjeti revolucionarni duh 8. marta i umjesto celofana, cvijeća i restorana vratiti mu izvornu simboliku dana borbe za socijalno-ekonomska i zenska prava.

Potpredsjednica SDP,

Mirel Radić Ljubisavljević