Stefan Jelic

Jelić: Jeftini trikovi vlasti čiji je jedini interes onaj lični

Tri događaja obilježila su prethodnu sedmicu u pogledu političkih dešavanja:

a) Prvi događaj, posjeta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini i njen ekspoze u „krnjem Parlamentu“. Očigledno, parlamentarci iz redova vlasti nijesu upućeni u činjenicu, da ih gospođa Mogerini iz kurtoazije nije mogla suočiti sa lošim stanjem u Crnoj Gori, ali da postoje drugi, zvanični  mehanizmi u kojima EU na veoma jasan i objektivan način opisuje opšte stanje u Crnoj Gori.

Uprkos svemu, oni u javnosti, putem režimskih glasila iznose hvalospjeve o učinku vlasti, pozivaju se na kurtoazni gest gospođe Mogerini da je Crna Gora lider u regionu, odnosno, ekonomski prosperitetna zemlja.

Samoproklamovani elitisti, IZVJEŠTAJ O NAPRETKU, TZV. PROGRESS REPORT,  koji se objavljuje u oktobru svake godine, dovoljno  govori  kakvo mišljenje o nama ima Evropska unija.

b) Drugi događaj koji se odigrao u istom danu kada i posjeta gospođe Mogerini, jeste i stav šefa delegacije MMF-a Martina Petrija o zabrinjujuće – lošoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori. Po njegovom mišljenju, javni dug će zbog deficita nastaviti da se povećava, i svoj vrhunac će dostići 2019.godine, i bez garancija iznosiće oko 85 % , a  uključujući garancije približno 90% GDP-a. Istakao je zabrinutost MMF-a da Vlada neće moći da servisira svoje tekuće obaveze, što može voditi ka stvaranju duboke i teške ekonomske krize.

Dvije kontradiktornosti u istom danu – od progresa i liderske pozicije u regionu, do veoma zadužene zemlje, zemlje pred bankrotom?

c) Šlag na tortu – treći događaj koji je obilježio prethodnu sedmicu jeste i redovni izvještaj State Departmenta kojim je obuhvaćena i situacija u Crnoj Gori. State Department u svom izjveštaju ističe da je najveći problem u Crnoj Gori korupcija koju karakteriše politička pristrasnost i koja je prisutna u gotovo svim javnim oblastima, a posebno u zdravstvu, obrazovanju i drugim granama vlasti, uključujući bezbjednosne snage i sudove.

Uprkos zabrinjujuće lošem stanju, vlast posredstvom ružičastih medija tabloidnog karaktera, po ko zna koji put dovodi javnost i građane u zabludu, stvarajući privid državnog blagostanja od kojeg smo udaljeni svjetlosnim godinama. Ne nasijedajte na jeftine trikove vlasti čiji je jedini interes onaj privatni i koji obmanama, kako jedino i umiju, godinama varaju građane Crne Gore.

Stefan Jelić, član SDP