IMG-20170314-WA0000

SDP među osnivačima Progresivne alijanse u Berlinu

Osnivačka Konvencija Progresivne Alijanse održana je u organizaciji SPD Njemačke u Berlinu, uz učešće predsjednika SDP Crne Gore Ranka Krivokapića .

Konvencija je održana pod sloganom”Izgradnja naše zajedničke budućnosti”, a Progresivna alijansa predstavlja novi globalni okvir za promociju socijaldemokratskih politika kojeg čine između ostalog sve najjače evropske socijaldemokratske partije.

Konvencijom je predsjedavao Martin Šulc, kandidat za kancelara u ime njemačkih socijaldemokrata – SPD na predstojećim izborima u toj zemlji. Skupu su prisustvovali i premijeri Švedske i Portugalije koji su iz redova evrospkih socijaldemokratskih partija, kao i mnogi visoki funkcioneri ovih partija iz Evrope, Azije, Afrike, Sjeverne i Latinske Amerike.

Predsjednik Krivokapić je učestvovao i na liderskom sastanku Progresivne alijanse kojim je predsjedavao Martin Šulc.

On je u svom izlaganju naglasio da je pred progresivnim socijaldemokratskim partijama velika odgovornost da budu vodeća snaga u suočavanju sa izazovima rastuće političke i bezbjednosne krize koja poprima globalne razmjere.

“Pred izazovom smo da odbranimo demokratska dostignuća kojima je upravo Evropska ljevica utrla put nakon 2. svjetskog rata. Ne smijemo dozvoliti da nas kriza odvede u populizam i nacionalizam, a nedostatak adekvatnog odgovora progresivnih i demokratskih snaga otvoriće prostor upravo takvim politikama. Političko-bezbejdnosnu krizu u Evropi nastoje iskoristiti nacionalisti i populisti dok su na Balkanu autokratski lideri ti koji krizu koriste kako bi izbjegli reforme i suočavanje sa pravdom”

Krivokapić se na marginama konferencije susreo sa Martinom Šulcom, premijerom Švedske Stefanom Lofvenom, generalnim sekretarom PES Ahimom Postom i drugim liderima socijaldemokratskih partija i evropskim poslanicima.

Predsjednik Krikvokapić je u Berlinu imao susrete u Kancelarijatu Angele Merkel, sa čelnicima Direktorata za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova i Minisitarstva privrede, kao i sa direktorima uticajnih njemackih tink-tankova koji se bave pitanjima Zapadnog Balkana.

On je u razgovorima ukazao na ozbiljnost političke krize u Crnoj Gori produbljene nakon parlamentarnih izbora održanih u danu objavljivanja “državnog udara”. Predsjednik Krivokapić je predočio poziciju SDP u rješavanju krize koja podrazumijeva  ponavljanje izbora u roku do održavanja predsjedničkih izbora početkom 2018. On je naglasio da na raznim stranama u Crnoj Gori postoje snage kojima odgovara dalja destabilizacija prilika zbog čega je neophodna pomoć i podrška  naših medjunarodnih partnera u rješavanju krize.

“SDP je bio presudan u saniranju krize prošle godinu kroz Parlamentarni dijalog i prelaznu Vladu, a spremni smo da i sada damo svoj doprinos uz pomć i podršku naših evropskih prijatelja”, rekao je Krivokapić.

Medijski pul SDP