Jadranka Vojinović

Potpisima do škole, vrtića i ambulante

Odbor Glavnog grada SDP u saradnji sa Forumom mladih ove partije pokrenuo je akciju prikupljanja potpisa kako bi nadležnim organima lokalne i državne vlasti dostavili inicijativu za izgradnju vrtića, osnovne škole i ambulante u Siti kvartu. Akcija je, kako je saopštila Jadranka Vojinović, odbornik SDP, uslijedila nakon što im se obratio veliki broj stanovnika Siti kvarta, koji trenutno broji više stanovnika od ukupnog broja gradjana dvije ili tri manje opštine u Crnoj Gori.

Nije iznenadjujuća internost lokalne vlasti Glavnog grada po pitanju potreba stanovnika za uslovima koji će obezbjediti ustavom zagarantovano pravo na besplatno osnovno obrazovanje, jer smatraju da je sav posao završen ukoliko đacima prvacima pred polazak u školu poklone knjige. Ustvari, tek tada nastaje pravi problem za roditelje koji moraju da još najmanje 300 eura izdvoje za garderobu, školski pribor i đačke torbe samo po jednom djetetu, i još najmanje toliko da im obezbjede adekvatan prevoz do vrtića ili škola, jer zbog neadekvatnih saobraćajnih uslova nisu sigurni da djeca mogu na bezbjedan način sada da se kreću, navela je Vojinović.

Vojinović dodaje da su dječja igrališta, vrtići, škole i domovi zdravlja, postali samo marketinški trikovi investitora za što bolju prodaju stanova i poslovnih prostora, što, kako navodi, predstavlja matricu dugogodišnje sprege izmedju lokalne vlasti i građevinskog lobija.

To i ne čudi iz razloga jer se oni rukovode samo i isključivo sticanjem profita, jer se dječji vrtići i škole ne mogu prodavati kao stanovi i poslovni prostori, navela je Jadranka Vojinović.

 

Izvor: ND Vijesti