Almir Rebronja

Rebronja: Glasanje o NATO-u istorijska obaveza

Građanska opozicija trebalo bi da bude u parlamentu na dan glasanja o pristupanju Crne Gore u NATO-u, jer je to njena istorijska obaveza, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Potpredsjednik te stranke, Almir Rebronja, kazao je da SDP od osnivanja ima jasno zacrtane političke ciljeve koje nije mijenjao 27 godina – nezavisna država Crna Gora, evroatlantske integracije, vladavina prava, socijalna pravda i građanska država.

“SDP se ni u jednom trenutku nije kockao sa tim strateškim ciljevima, i mislimo da je to svim dobronamjernim ljudima dobro poznato. Ovu političku istrajnost SDP-u priznaju i najžešći politički protivnici”, rekao je Rebronja agenciji Mina.

U SDP-u, kako je naveo, smatraju da je izuzetno važno da sve građanske partije budu, ne samo deklarativno za evroatlantske integracije, već da to pokažu i na konkretnim primjerima.

“Zato i očekujemo da će sve građanske partije razumjeti istorijski trenutak kao i objektivnu realnost u Crnoj Gori, i da će na dan glasanja biti u parlamentu kako bi zajedničkim snagama dali istorijski pečat jednoj epohi koja se završava, sa jedne strane, a sa druge strane, novoj fazi razvoja građanske Crne Gore”, istakao je Rebronja.

Zato, poručio je on, SDP neće propustiti tu istorijsku priliku da bude u parlamentu i glasa za pristupanje NATO savezu, kao još jednu pobjedu u ostvarivanju strateških ciljeva svoga djelovanja.

“A u isto vrijeme prisustvovanje u parlamentu na dan glasanja predstavlja i našu obavezu i iskazivanje poštovanja prema evropskim i svjetskim partnerima koje su prije nas ratifikovali protokol, i to jeste naša međunarodna obaveza”, dodao je Rebronja.

On je naglasio da to apsolutno ne znači da SDP prekida bojkot parlamenta, jer je on za tu stranku isključivo moguć kada Demokratska partija socijalista (DPS) prihvati termin novih izbora koji će biti održani u atmosferi koja je demokratska, fer i poštena, a ne atmosfera državnog udara.

Komentarišući ocjene lidera Građanskog pokreta URA, Dritana Abazovića, da SDP prekidom bojkota parlamenta sije sjeme razdora u opoziciji, Rebronja je rekao da tu izjavu u SDP-u razumiju “kao brzopletu reakciju i nevješto tumačenje”.

Na pitanje kako komentariše sve češće zahtjeve evropskih zvaničnika da opozicija prekine bojkot parlamenta, Rebronja je odgovorio da je bojkot iznuđen potez koji je nastao na osnovu neregularnog izbornog dana.

“Zamislite državu u kojoj je na dan izbora bio i državni udar. Zar su to slobodni i demokratski izbori? Zato smo i tražili da državni organi ispitaju navedna dešavanja na dan izbora i da čitav proces dobije sudski epilog. S druge strane, tražimo da se što skorije održe ponovni izbori, koji bi se održali u mirnoj i demokratskoj atmosferi”, naveo je Rebronja.

Prema njegovim riječima, u SDP-u su svjesni stavova pojedinih prijatelja iz međunarodne zajednice, ali sa druge strane, i bojkot parlamenta predstavlja legalan izraz i pravu mjeru za ovakvu sitaciju.

“SDP ima isključiv zahtjev za prekid bojkota, a to su ponovljeni i demokratski izbori, ostalo je na DPS-u i njegovim koalicionim partnerima”, dodao je Rebronja.

On je rekao da su u SDP-u više nego sigurni da od dana ulaska u NATO, više ništa neće biti isto u Crnoj Gori.

Kako je naveo, punopravno članstvo u NATO za pojedine predstavnike DPS-a predstavlja naveću kaznu. “Pohara državnih resursa se mora zaustaviti. Biti u društvu od 29 članica demokratskog svijeta, a sprovoditi politike koje baštini Sjeverna Koreja, biće osuđeno na propast”.

“Zato smo sigurni da će vladavina prava i procesuiranje svih pripadnika organizovanog kriminala biti proces koji se ne može zaustaviti, i koji će na kraju dovesti do utemeljenja pravedne države sa jednakim šansama za sve njene građane. Članstvom u NATO i partnerstvom sa najrazvijenijim i najdemokratskijim zemljama svijeta dobijamo dodatnu sigurnost i stabilnost koji su neophodni kao preduslov za pokretanje pomenutih društvenih procesa”, precizirao je Rebronja.

Na pitanje kako će to uticati na saradnju opozicionih subjekata, imajući u vidu da je članstvo u NATO jedno od glavnih pitanja koje ih je dijelilo, on je rekao da opozicioni subjekti djeluju samostalno i na osnovu svojih programskih opredeljenja.

“Zato je važno da građanska opozicija bude na dan glasanja o NATO pristupu u parlamentu. Predstavnici građanske opozicije na taj način daju jasnu poruku kako građanima Crne Gore, tako i našim međunarodnim partnerima”, kazao je Rebronja.

On je istakao da je ta aktivnost istorijska obaveza. “Ko ovo ne razumije, pomoći mu nema, u političkom smislu”.

“Zajedničko nama i ostatku opozicije je insistiranje na održavanju fer, demokratskih i slobodnih izbora, i to i jeste naš zajednički uslov za prekid bojkota parlamenta. Sa nekima postoje i velike programske različitosti, ali je pitanje ponovljenih izbora u atmosferi koja nije državni udar, i rasvjetljavanje tog događaja naša tačka spajanja”, naveo je Rebronja.

Prema njegovim riječima, usvajanje stadarda koje baštine demokratske države članice NATO-a predstavlja imperativ SDP-a.

“Zato je važno da se volja birača iskaže na demokratskim i fer izborima, koji neće pratiti aktivnosti kao što su ucjene, otkazi, podmićivanje, kupovina ljudskih duša i medijsko blaćenje od medijskih izvanaca. Sigurni smo da ovakva vlast ne zaslužuje da vodi Crnu Goru, jer su svi parametri i pokazatelji za koje je ona direktno odgovorna na katastrofalno niskom nivou”, kazao je Rebronja.

Upitan koliko je, nakon ulaska države u NATO, realna mogućnost formiranja prelazne vlade, odnosno ulaska dijela opozicije u vlast, on je rekao da priprema slobodnih i fer izbora zahtijeva dogovor između političkih faktora u Crnoj Gori.

“Ovdje je glavna poenta, da li vladajuća oligarhija razumije ovaj istorijski trenutak i da je dogovor i kompromis jedino rješenje za nagomilane političke i ekonomske probleme”, kazao je Rebronja.

 

Izvor: Portal RTCG