Bojan Zekovic

Zeković: Gdje su odgovorni za KAP, Telekom, Limenku, Solanu?

U svijetlu aktuelne afere dodjele garancija firmi Primorka kojima je Vlada Crne Gore iz džepa građana uzela 4,5  miliona eura, SDP podsjeća da je to samo vrh ledenog brijega kada je riječ o primjerima DPS pohare. Zato smo prije mjesec i po dana i tražili od Tužilaštva da javnosti da odgovore vezano za najupečatljivije slučajeve pohare narodne  imovine u koje su upleteni funkcioneri DPS, razni  tajkuni ili njihova pozajmljena imena. Pozravljamo aktivnosti Tužilaštva na rasvjetljavanju afere Primorka, ali ponovo od njih tražimo odgovore na sljedeća pitanja.

Šta je sa procesuiranjem odgovornih za garancije date KAP-u u iznosu od 135 miliona eura koliko su na kraju građani platili DPS-ovom strateškom  partneru, ruskom oligarhu Olegu Deripaski? Ko je odgovoran u DPS hijerarhiji što je 10 odsto Budžeta otišlo u Moskvu u Deripaskin džep? I to u postupku koji je po zvaničim tvrdnjama nadležnog organa – Državne revizorske institucije, bio nezakonit i lišen kontragarancija, gdje su garancije date za kredit subjektu koji “sa velikom izvjesnošću od svoje djelatnosti ne može vraćati uzete kredite“. Dakle garancije ruskom milijarderu su date sa sviješću da će ih platiti crnogorski građani. U poređenju sa 135 miliona pohare iz KAP, ovih 30 puta manjih, 4,5 miliona iz Primorke, djeluju kao sitniš.

Šta je sa rješavanjem afere Telekom, gdje je po riječima zvaničnih organa našeg ključnog NATO partnera – SAD-a dokazana korupcija u Crnoj Gori? Šta se čeka da se utvrdi ko je korumpiran u iznosu od preko 7 miliona eura?

Šta je sa aferom Limenka gdje su građani platili 10,5 miliona eura građaninu Acu Đukanoviću zbog grešaka Vlade Mila Đukanovića? Da li je moguće da nema odgovornih iako se cijela javnost zgražava nad zloupotrebom zahvaljujući kojoj su 10,5 miliona završili u privatnom džepu.

Šta je sa aferom Zlatica u kojoj je država 2 renomirana hotela i kamp na Zlatici prodala za 4,7 miliona, da bi koju godinu kasnije od iste osobe samo kamp na Zlatici otkupila za  8,5 miliona? Za taj isti iznos vrijednosti jednog ruiniranog kampa Vlada sada zeli da proda strateško dobro – Luku Bar.

Šta je sa slučajem Solana, gdje je omogućavano DPS tajkunima da državnu zemlju vrijednu stotine miliona zalažu za kredite privatnih firmi? Da li će možda odgovarati postupajući tužilac što je dozvolio da ovaj predmet zastari?

Šta je sa brojnim primjerima lokalne pohare u opštini Kolašin, jasno i čisto dokumentovanim od strane odbornika SDP još 2009. godine, sada i predsjednice opštine Željke Vuksanović, koja je zbog ukazivanja na DPS pljačku u tom gradu izložena svakodnevnom birokratskom progonu od strane pojedinih ministara?

Svi ovi slučajevi nose mnogo veći stepen društvene opasnosti i njima je nanesena stostruko veća šteta javnim finansijama od slučaja Primorke.

Zato ponovo pozivamo Vrhovnog državnog tužioca da ispita zakonitost i profesionalnost rada postupajućih tužilaca i javnost upozna sa aktivnostima Tužilaštva u navedenim slućajevima, a odgovorne privede pravdi i tako sačuva ugled Tužilaštva.

Javnost mora dobiti odgovor na pitanje, da li pred zakonom odgovaraju svi ili samo oni sa manje političke moći?

 

 Bojan Zeković, član Predsjedništva SDP