Jadranka Vojinović

Vojinović: Poskupljuju vodu koliko su i povećali plate

Podsjećam da su troškovi zarada i naknada zaposlenih u 2016. godini u odnosu na 2012. godinu uvećani za skoro 1.483.234,27, ili 23 odsto, što može biti simboličan procenat u odnosu na isti procenat najavljenog poskupljenja vode.

Zaključak je da DPS rasipništvo koje je u partijskoj funkciji želi da prevali preko leđa svih građana, navodi Vojinović.

Neadekvatan i neracionalan način upravljanja preduzećem Vodovod i kanalizacija za posledicu ima neprimjerno najavljeno poskupljenje vode za čak 23 odsto što je još jedan od dodatnih nameta građanima i privredi kojima se žele namiriti propusti u radu ovog preduzeća, smatra Jadranka Vojinović, odbornik SDP-a. Ona ističe da je najavljeno poskupljenje vode neprihvatljivo imajući u vidu da se u samom izvještaju o radu Vodovoda za 2016. godinu navodi da je ostvarilo profit od 416.750 eura.

Na osnovu podataka o potisnutoj i fakturisanoj količini vode utvrđeno je da gubici ukupno potisnute vode iznose 48,37 odsto i da je fakturisano skoro svega 48,37 odsto, a što je za 6,05 odsto manje u odnosu na 2015. godinu, odnosno za 8,63 odsto manje u odnosu na plan.

Na drugoj strani, povećanje cijene vode je neprihvatljivo jer je uprava Vodovoda ostvarila ono što je i predložila planom za 2016. godinu. Samo po tom osnovu bi se prihodovalo dodatnih 1.393.049 eura. Tada bi dobit prije oporezivanja umjesto 432.652 eura iznosila 1.825.701 eura. Sve da se uzme u obzir i potrebno proporcionalno povećanje troškova električne enrgije od oko 120.000 eura opet se dobija dobit preko 1.650.000 eura – kaže Vojinović.

Kako kaže Vojinović Vodovod godinama ima lošu evidenciju potrošača, te zbog toga su i  rezultati naplate poražavajući. Ona kaže da to ukazuje da najveći dio troškova poslovanja Vodovoda kroz redovno izmirenje svojih računa ipak najredovnije snose privatna domaćinstva, odnosno građani.

Podatak da je skoro četiri godine broj zaposlenih u Vodovodu porastao za skoro 70 odsto, odnosno 391 zaposlenih je bilo u 2013. godini, dok  je 561 zaposlen u 2016. godini. To ukazuje na neodgovoran odnos i nepoštovanje potrebe za racionalizacijom broja zaposlenih u javnom sektoru. Podsjećam da su troškovi zarada i naknada zaposlenih u 2016. godini u odnosu na 2012. godinu uvećani za skoro 1.483.234,27 ili 23 odsto, što može biti simboličan procenat u odnosu na isti procenat najavljenog poskupljenja vode.

Zaključak je da DPS rasipništvo koje je u partijskoj funkciji želi da prevali preko leđa građana. Pod DPS-om nakon goriva, očigledno da i voda postaje luksuz – kaže Vojinović.

Na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada naći će se i inicijativa SDP-a za raskid ugovora o dokapitalizaciji privrednog društva Novi duvanski kombinat i ugovora o upravljanju tim društvom. Vojinović je kazala da su dobili mišljenje gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića koje je samo opravdalo razloge zbog kojih SDP insistira na raskidu ugovora sa takozvanim investitorom iz NDK.

Činjenica da je vladajuća struktura investitoru dozvolila neizvršavanje ugovorenih obaveza u ugovorenom roku je više nego dovoljna da tražimo da se spriječi dalje izrugivanje crnogorskog Ustava i zakona i zaštiti imovina građana. Gradonačelnik u svom mišljenju priznaje da obaveze vezane za remont mašina su trajale duže od ugovorenog roka i isto tako da neposredno poslije njihovog remonta nisu bile u funkciji zbog kvarova i da je dolazilo do zastoja u proizvodnji. U skladu sa tim gradonačelnik nalazi opravdanje za investitora što još u fabrici nema radnika kako je to predviđeno programom za zapošljavanje kojim je definisano da će broj zaposlenih u 2016. godini do izgradnje fabrike, biti 80, sa minimumom proizvodnje 80 tona.

Niko iz Glavnog grada se ne osvrće na neispunjavanje bilo koje od njegovih obaveza – primjera radi obaveze koje se odnose na izgradnju fabrike, a koja je i sa svim “prihvaćenim” kašnjenjima trebala da bude otvorena 11. juna 2017. godine, a rok za izgradnju fabrike bio je kraj marta 2017. godine. Pri svemu tome, na današnji dan na čelu ovog preduzeća je još čovjek protiv kojeg nadležni organi vode postupak zbog šverca cigareta kojim je za više miliona eura oštetio državu.

S jedne strane imamo investitora čiji se predstavnik hapsi i tereti za šverc četiri miliona vrijednih cigareta a sa druge Vladu i Glavni grad koji istog tog investitora i dalje tretiraju strateškim partnerom. Iz ovoga proizilazi da je za DPS vlast bavljenje kriminalom i švercom jedna od preporuka da bi se nekome otvorila vrata crnogorske ekonomije – rekla je Vojinović.

Izvor: Dan