Bojan Zeković

Zeković: SDP neće odustati od zahtjeva za povećanje minimalne zarade

SDP neće odustati od zahtjeva da se poveća minimalna zarada sa 193 eura na 250 eura, čime bi se barem djelimično zaštitio položaj preko 11 hiljada zaposlenih koji primaju zaradu u iznosu od 193 eura.
Pored povećane plate za zaposlene država bi ubirala dodatne prihode od doprinosa, a zaposleni ostvarivali veću penziju. Takva mjera bi obezbijedila i pravednije uslove na tržištu, gdje poslodavci koji poštuju zakone i plaćaju sve svoje obaveze zaposlenima i državi, imaju nelojalnu konkurenciju od onih tajkuna bliskih DPS-u, kojima je omogućeno da plaćaju umanjene doprinose ili ih uopšte ne plaćaju. Domaći mali i srednji biznis ugrožen je od tajkuna, koje oni nazivaju “biznis elita” koji su, pored svih državnih pomoći, oštetili Crnu Goru i njene građane za 820.000.000 eura poreza, odnosno vrijednost autoputa. Pogledajte zarade na koje su prijavljeni zaposleni u firmama koje grade autoput, gdje su inženjeri osigurani na minimalnu zaradu i biće jasno kako privilegovani ostvaruju profit.
Prebacivanje radno sposobnih u penzionere proizvodi neizdrživi rast broja penzionera u odnosu na broj zaposlenih. Tako je broj penzionera porastao sa 54.000 na 125.000. Oni koji treba da stvaraju, suočeni sa uništavanjem ekonomije, postaju izdržavani. Vlada to “rješava” zamrzavanjem usklađivanja penzija sa platama i dodatnim obezvrjeđivanjem kroz slabljenje kupovne moći. Umjesto da naplati poreski dug i uzme od onih koji imaju najviše, Vlada, suočena sa posljedicama loše ekonomske politike i konstatnog zaduživanja, ponovo uzima od najsiromašnijih. Još jednom umanjuje socijalna davanja, povećava PDV i akcize čime će dodatno ugroziti standard, opet dominantno najugroženijih slojeva stanovništva.
SDP vodeći odgovornu politiku ne predlaže samo mjere na rashodnoj strani budžeta, već one koje obezbjeđuju veće prihode za budžet, veće zarade za zaposlene sa najnižim primanjima i pravednije uslove za poslodavce koji poštuju zakone.
Jedini koji ne bi imali korist od povećanja minimalne zarade su tajkuni bliski vlasti, ona tzv “biznis elita” koja ostvaruje ekstra profit zakidajući zaposlene i državu. Problem je što izgleda da Vlada brine jedino o njihovim interesima,  “kao” o sopstvenom biznisu.

Bojan Zeković, član Predsjedništva SDP-a