Stefan Jelic

Jelić: Crna Gora – Kuća od karata

Peta sezona popularne američke serije „House of cards – Kuća od  karata “ u kojoj glavnu ulogu, Frenka Andervuda, predsjednika SAD koji je uz razne malverzacije i perfidije došao do predsjedničke titule tumači Kevin Spejsi, donijela je par novina koje se mogu porediti i sa našim vladajućim, političkim establišmentom. Frenk Andervud i njegova žena Kler i u ovoj sezoni isprobavaju razne mehanizme kako bi se po svaku cijenu zadržali na tronu i očuvali političku nadmoć u Bijeloj kući, Senatu i Kongresu.

Kuća od  karata  definitivno predstavlja jednu od najboljih političkih serija ikada stvorenih i na veoma slikovit način opisuje tamnu stranu političke moći, beskrupulozne ambicije i političku korupciju usađenih u jednom čovjeku – predsjedniku SAD. Za njih granice ne postoje – vlast po cijenu života i smrti je njihova glavna ideja vodilja!

Pitaćete, kakve to veze ima sa našom zemljom i aktuelnom političkom situacijom?

Veoma jednostavno je odgovoriti na ovu hipotezu. S obzirom na činjenicu da se vlast u Crnoj Gori nije promijenila od 1989. godine i da su naši vlastodršci spremni uraditi sve kako bi se održali na vlasti, iz razloga što vlast za njih nije rad u opštem, društveno korisnom interesu, već odbrana privatnog kapitala stečenog zloupotrebom službenog položaja i koruptivnim radnjama.

Frenk Andervud, u petoj sezoni, uvidjevši da neće ostvariti izbornu pobjedu u pojedinim saveznim državama, odlučuje se na scenario sličan onom koji se desio u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

Uz pomoć svojih bliskih saradnika iz CIA i NSA stvara smetnje u komunikaciji i pronalazi par terorista bliskih ICO (čitaj: ISIS) koji će mu poslužiti da simulira teroristički napad i obesmisli izborni proces u tim državama. Slično, zar ne?

Na trenutak sam pomislio da je Beba Popović, glavni DPS režiser pisao scenario za ovu sezonu, s obzirom da svaka epizoda sadrži njemu svojstvene dramatičke momentume. Situaciju je veoma teško razjasniti jer se, moram priznati, odvijala na sličan način i u našoj zemlji na dan parlamentarnih izbora, ali odgovora nadležnih državnih organa još uvijek nema. Ostaje nam samo da nagađamo…

Možda su naši vlastodršci imali uvid u scenario pete sezone legendarne serije i odlučili da ga isprobaju u praksi, ili su dešavanja od 16. oktobra poslužila scenaristima kao inspiracija?

Ili su možda scenaristi Kuće od  karata  ukrali naš scenario koji je bio zaključan u tajnom sefu i označen državnom tajnom?

Ukoliko je u pitanju krađa scenarija, pozivam nadležne organe da se pozabave ovim pitanjem i tuže scenariste serije za kršenje autorskih prava, s obzirom na rekordnu gledanost serije – na ovaj način bi mogli obezbijediti sredstva za socijalna davanja, koja su odlukom Vlade uskraćena majkama sa troje i više djece, prije nekoliko dana.

U jednom od prethodnih tekstova, naveo sam da je Crna Gora autokratija pod plaštom demokratije, u kojoj postoje formalne institucije karakteristične za demokratske sisteme, ali u kojoj ne postoje tendencije demokratskog djelovanja iz razloga što su institucije potčinjene vođi i rade direktno pod njegovim uticajem, čime se njihov rad može smatrati evidentnim partijskim radom.

Da smo evidentan primjer Kuće od  karata  pokazali su i ruski prankeri koji su razotkrili intencije sadašnjeg premijera i njegovog subjektivnog osjećaja, građanina Đukanovića, koji sa pozicije običnog građanina vedri i oblači Crnom Gorom baš kao i Frenk Andervud Amerikom.

Da postoji i mrvica odgovornosti za izrečeno, kao što ne postoji, ostavka premijera i pokretanje krivičnog postupka protiv građanina Đukanovića, predstavljale bi najmanji mogući čin političke odgovornosti.

Ali, tužilaštvo ćuti i kao po običaju, ne reaguje, a ti narode, ako ti je dobro – onda ništa!

Autor je magistrand na Fakultetu političkih nauka i stručni saradnik u Socijaldemokratskoj partiji Crne Gore.