Cetinje

OO SDP Cetinje: Problem vodosnabdijevanja kao slika obmana aktuelne vlasti

Građani Cetinja svjedoci su ovih dana novih obustava u snabdijevanju grada vodom. Situacija karakteristična za Cetinje cijeli niz prethodnih godina karakteriše i ovo ljeto. Velike najave i obećanja lokalne vlasti da će pitanje vodosnabdijevanja biti riješeno i da će građani konačno moći da se istuširaju poslije ponoći i ovog ljeta padaju u vodu.

Obustave u vodosnabdijevanju se ovih dana događaju i mnogo ranije, pa naši sugrađani nemaju vode već nakon 22 sata. I pored kredita od gotovo 3 miliona eura namijenjenog za cijeli set hitnih mjera u vodovodnom sistemu, te više od 20 miliona eura duga, Cetinje nema uredno vodosnabdijevanje. Zamislite da u 21. vijeku građani traže vodu, traže mogućnost da se nakon ponoći mogu istuširati ili popiti čašu vode.

Vjerujemo da ne tražimo previše u gradu u kojem se, kako lokalni DPS tvrdi, ekonomija budi, koji je najveće gradilište u regionu, gradu najveće žičare na svijetu, gradu MACCOC-a, velikih investicija i prosperiteta. Da li gospoda iz DPS-a znaju da naše sugrađanke čekaju ponoć kako bi iskoristile jeftinu tarifu za struju, a da je zbog nestanka vode ne mogu koristiti valjano.  Sigurni smo da ne znaju, jer ili ne žive na Cetinju ili im jeftina tarifa nije potrebna.

Početkom 2011. godine ste nam saopštili da pitanje vodosnabdijevanja samo što nije riješeno, 2013. kako Cetinje ima vodu 24 sata, a prethodnog ljeta kako su za probleme odgovorni Elektroprivreda i prskalice u cetinjskim dvorištima. Ko vam je sada kriv? Podgor? Budva? Struja? Prskalice?

Glasali smo za kreditno zaduženje za rješavanje problema u vodosnabdijevanju Cetinja, podržali poslednji izvještaj o radu d.o.o. Vodovod i kanalizacija želeci da damo podršku rješavanju brojnih problema, cijenili određeni napredak koji je postignut, ali vidimo da sve to nije dovoljno i da je sada više nego jasno da će se nakon novembarskih izbora ovim problemom baviti neko drugi.

Put je više nego jasan, sanacija primarnog cjevodovoda, energetski efikasne pumpe u Podgoru, adekvatno snabdijevanje električnom energijom, eliminisanje divljih priključaka i realizacija projekta izgradnje nove sekundarne mreže, kao i efikasna naplata potrošene vode. Nije jednostavno i nije jeftino, traži vrijeme i znanje koje ste vi potrošili ponavljajući poslednjih sedam godina ista obećanja i uvjeravajući nas da vode ima i kada je nema.

Dosta je bilo, vrijeme vam je isteklo!

Opštinski Odbor SDP – Cetinje