logods

Hitno ukloniti spomenik Puniši Račiću

SDP poziva nadležne organe da u skladu sa jasnim zakonskim normama hitno pristupe uklanjanju spomenika Puniše Račića.

Nedopustivo je dozvoliti da se podiže spomenik ličnosti, čiji čin ubistva i ranjavanja istaknutih predstavnika Hrvatske seljačke stranke i pokušaja ubistva istaknutog srpskog  poslanika Svetozara Pribićevića 1929. godine, predstavlja akt klasičnog političkog terorizma.Crna Gora ne smije ni po koju cijenu dozvoliti da se bilo ko usudi da glorifkuje ličnosti i događaje koji su duboko anticivilizacijski i istorijski nedvosmisleno potvrđeni kao akti protiv čovječnosti.

Takvi pokušaji revizije istorije ne smiju biti dozvoljeni sa kakvim god obrazloženjem bili preduzeti jer su osim toga što su anticivilizacijski i potpuno protivzakoniti, pa je neophodna odlučna reakcija nadležnih organa.

Da ne pominjemo ni ukupan kontekst u kojem su se desila ova zvjerska ubistva, a to je državni period nakon 1918.godine, kada je Crna Gora bila ponižena, ukinuta i politički i na svaki drugi način obespravljena, kao i ulogu Puniše Račića u tim događajima.

Crnoj Gori treba okupljanje oko potvrđenih civilizacijskih vrijednosti i modernih principa razvijenih demokratija, a ne istorijski revizionizam i baštinjenje ličnosti i događaja koji nas podsjećaju na brutalno nasilje kojega je nažalost bilo previše u istoriji ovih prostora.

Medijski pul SDP