MirkoStanic

Stanić: Ukinite oporezivanje pošiljki do 150 eura

Vlada DPS-a već kao po navici svake sedmice “obraduje” građane Crne Gore novim nametima, povećanjima poreza, akciza i dažbina. Tako su se sjetili da oporezuju komercijalne pošiljke čija vrijednost je veća od 22 eura, a pod ogromnim pritiskom javnosti i poslije pokretanja on-line peticije juče su odlučili da se taj iznos poveća na 75 eura. I tako po sistemu šokiranja javnosti, pa ublažavanja nameta planiraju puniti praznu kasu, umjesto da napore usmjere na to da se naplate milioni eura dugova, koji se odnose prije svega na tajkune bliske vlasti.

Država nije u stanju da naplati 45.000.000 eura poreza na promet nepokretnosti, koji je svega 3%, a ovaj dug se gomila već deset godina. Taj dug nijesu stvorili “obični” ljudi koji su kupovali nepokretnosti radi rješavanja egzistencijalnih pitanja. Stvorili su ga tajkuni i mešetari u trgovini zgradama i hiljadama kvadrata u vrijeme masovne prodaje, koji čak ni ovaj minimanlni iznos nijesu platili državi, a zaradili su milione. Tako je i u drugim oblastima, pa je poreski dug narastao na 700 miliona.

Kad imamo ovakvo stanje u naplati poreza, onda je za DPS vlast najlakše zavući ruke u džepove običnih građana koji nemaju tu sreću da im sinovi grade hidrocentrale. Onih građana koji su prinuđeni da kupuju tehničku opremu ili garderobu preko on-line prodavnica za iznose koji su višestruko manji od onih u Crnoj Gori, gdje imamo dominaciju uvozničkih lobija i najviše cijene u odnosu na okruženje.

U pojedinim segmentima smo čak iznad visine cijena u Njemačkoj, Luksemburgu ili Francuskoj, tako da su desetine hiljada građana koristile priliku da preko interneta po povoljnijim cijanama kupuju ono što im je potrebno.

Od zahtjeva za ukudanje ove odredbe ne treba odustati i treba nastaviti borbu da limit za komercijalne pošiljke ostane 150 eura, a gospoda iz DPS Vlade nek naplate sebi bliskim tajkunima desetine miliona poreza pa onda neće biti potrebe da se dira u ove sitne iznose.

Mirko Stanić

Portparol SDP