Branislav Veljković

Veljković: Otvoreno pitanje gradnje drugog bloka TEPV

Poslije konstatacija (odgovora) Premijera na centaršut (poslaničko pitanje) poslanika Lazovića da izgradnja drugog bloka TE Pljevlja nije dovedena u pitanje i da EPCG ne može zanemariti razvojne potencijale crnogorskih termoenergetskih resursa ne ulazeći u „uspješnost“ avanture sa A2A, lokalnoj zajednici u Pljevljima se nameće novo/staro ekološko breme.

Demagogiji savršeno pogoduje vrijeme poluistine u kojoj živimo, gdje ni laž više nije toliko strašna a istina i činjenice se lako daju zabašuriti prostim floskulama. Pljevaljske deponije su postale sredstvo kojim Crna Gora lamentira nad sopstvenom životnom sredinom. Čovjek je iz perspektive prirode štetočina, zagađuje i zemlju i vodu i vazduh pa je zabavno to što je prethodnih mjeseci baš prašina sa Maljevca i Jagnjila otvorila oči slijepim partijskim poslušnicima da se i oni osokole, glasnu i stanu u zaštitu pljevaljske životne sredine u ekološkoj državi.

Neko je davno napisao: „Ne planirati, znači planirati neuspijeh“, mi dodajemo: Planirati nemušto i dugo je katastrofa. U našem slučaju i ekološka i ekonomska i energetska. Edukacija nam nije izgleda pomogla.

Crna Gora već decenijama planira izgradnju drugog bloka TE Pljevlja i toplifikaciju grada. Mijenjali su se ministri i menadžmenti EPCG, ponavljala slatkorječiva obećanja, trošile ogromne sume novca na idejne i druge projekte, prevodioce, konsultante i ostale trabante, a mi smo i dalje na nekom novom, sada po riječima premijera već izvjesnijem početku. Mjenjala se i Evropa doduše pa su nas 28. aprila 2017 g. sustigli i novi tehnički standardi za velika postrojenja tzv. LCP BREF koji sadrže najbolje raspoložive tehnike za suzbijanje zagađenja vazduha, vode i zemljišta kao i granične vrijednosti emisije gasova.

A Vlada Crne Gore i EPCG i dalje planiraju. Vole da planiraju i u Opštini Pljevlja, nije da ne vole. Nevolja je samo u tome što im planovi nisu kompatibilni. Pored izgradnje bloka II TE Pljevlja, planira se i revitalizacija i ekološka sanacija postojećeg bloka. U obje varijante planira se izgradnja energetskih postrojenja samo u krugu postojeće termoelektrane sa pomoćnom kotlarnicom kao rezervnim izvorom i cjevovodima do izlaska iz kruga TE u sklopu projekta toplifikacije grada. Imamo i potencijalnog investitora sa kojim su potpisana dva Ugovora. Onaj najvažniji treći o načinu i uslovima finansiranja nije a kad će ne znamo. Na tome se radi, kažu u Vladi. Kakve će sve izmjene postojećih ugovora morati da se prave i da li to može stati u postojeći pravni okvir takođe ne znamo. Nažalost znamo kako se na lokalnom nivou planiraju nove kotlarnice i izmještaju stare, kako se priprema toplifikaciona infrastruktura, što se vidi iz načina na koji lokalna vlast adaptira ulice kojima bi se trebale pružati toplifikacione magistrale, kako se perspektivno preduzeće koje snadbjeva građane toplotnom energijom „stručnim“ upravljanjem polako gasi, a i donošenje lokalnih zakonskih akata koje tretiraju ovu oblast bi u najmanju ruku zahtijevalo ozbiljniji pristup.

Uvažavajući socioekonomski aspekat svih ovih projekata i sopstvenu odgovornost za realizaciju istih, ne možemo a da vas ne podsjetimo na pitanja koje smo vam kao lokalnoj ali i državnoj vlasti postavljali  ali nismo dobili odgovore:

1. Koje su to nove ekonomske mogućnosti i rješenja za smanjenje zagađenja?
  2. Na koji način će ovi i slični projekti omogućiti nova zapošljavanja imajući u vidu da je evidentno smanjenje broja zaposlenih u energetskim kompanijama?
  3. Zabrinjava li vas negativan priraštaj u industrijskom centru Crne Gore?
  4. Koliko sredstava nam treba za primarnu i sekundarnu mrežu SDG i kako da ih obezbijedimo?
  5. Koliko će postojeće korisnike koštati prelazak na savremeni sistem daljinskog grijanja imajući u vidu postojeće stanje i kolika će biti cijena za isporučenu toplotnu energiju?

Pljevlja su jedna od najsiromašnijih opština i pored ogromnih resursa kojim raspolažu a jasno je ko je doktorirao manipulaciju nad sirotinjom.

No, biti siromašan nije sramota, ali je sramota ništa ne preduzeti da se to stanje promjeni. Pljevlja i pljevljaci to napokon moraju i mogu.

Branislav Veljković

OO SDP Pljevlja