ranko-krivokapic487

Krivokapić: Skupština je postala pozornica za radikale

I ranije su crnogorskoj Skupštini bili žestoki politički dueli, ali se na kraju sve završavalo u duhu kolegijalnosti i međusobnog uvažavanja, kao i uvažavanja institucije parlamenta.

Eskalacija incidentnog ponašanja poslanika DF-a i DPS-a posljedica je urušavanja pozicije i ugleda crnogorskog parlamenta, koji je postao poprište ružnih scena, kaže za Radio Slobodna Evropa dugogodišnji predsjednik crnogorskog parlamenta i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

“Kada je ugažena i posljednja nezavisna institucija kupovinom poslanika prošle godine i kada je to dovelo do marionetskog parlamenta, onda je neizbježno bilo da Skupština postane pozornica radikalnih političkih opcija koje se sukobljavaju i na tom sukobu grade svoju političku podršku”, kaže Krivokapić.

Međutim, ističe Krivokapić, sada je Skupština “najgori i najočiglednijih dokaz urušenosti svih ustavnih institucija u Crnoj Gori i autokratije kojom vlada vlasnik DPS”.

“Primitivizam nikada ne smije biti odgovor na nasilje i autokratiju. Na žalost, sada u parlamentu imamo sukob sluganstva i primitivizma, dvije radikalne struje koje se međusobno hrane”, riječi su prvog čovjeka SDP-a.

I ranije su crnogorskoj Skupštini bili žestoki politički dueli, ali se na kraju sve završavalo u duhu kolegijalnosti i međusobnog uvažavanja, kao i uvažavanja institucije parlamenta.

Bivši predsjednika prlamenta Ranko Krivokapić slikovitiji je u usporedbi atmosfere u crnogorskom parlamentu nekada i danas.

“Kao apsolutno bijelo i apsolutno crno… Ovo danas nije parlament jer nemate poslanike koji glasaju po ustavnoj obavezi i na osnovu svoje volje i interesa države, nego su marionetska mašina koja pretvara parlament u predvorje apsane. Veći dio javnosti je vezan za njih samo kada nekoga treba da hapse i nekoga gone, što takođe treba shvatiti kao obavezu parlamenta jer imunitet ne treba da bude zaštita poslanicima od nepristojnosti i nepoštovanja reda”, ukazuje Krivokapić.

Sa druge strane, ističe Krivokapić, je “autokratija koja pokušava da ugazi parlament, kupuje poslanike i partije”.

“Tako je parlament koji je bio najbolje ocijenjen u izvještajima svih evropskih institucija, sada postao svoj antipod”, dodaje Ranko Krivokapić.

Izvor: Slobodnaevropa.org