Čelebić: Ne kršite ustavno pravo na slobodu vjeroispovjesti

Poštovani gospodine Nuhodžiću,

Obraćam Vam se povodom zabrane događaja – osveštanja obnovljene  guvernadurske crkve Svetog Arhangela Mihaila u Raičevićima – Njeguši, planiranog za 27.08.2017. godine,  od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore. Smatram potrebnim da mještane Njeguša, Cetinjane i cjelokupnu crnogorsku javnost obavijestite o razlozima koji su Ministarstvo unutrašnjih poslova opredijelili da zabrani navedeni događaj čiji je organizator uvažena Fondacija Guvernaduri Radonjići. Da li  su organizatori, mještani Njeguša, Crnogorska pravoslavna crkva i njeni vjernici širom Crne Gore zaslužili takav odnos? Kako je moguće da su vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve, po ko zna koji put, uskraćena osnovna ljudska prava na slobodu vjeroispovjesti i slobodu javnog okupljanja? Da li su pristalice CPC građani drugog reda u sopstvenoj državi za koju su se cijelim srcem, časno borili? Da sve bude bolnije i poraznije događaj je trebao da se održi na Njegušima, mjestu iz kojeg potiču Guvernaduri Radonjići i svijetla Dinastija Petrović-Njegoš.

Poštovani ministre,

Da li se zabranama skupova Crnogorske pravoslavne crkve i Fondacije Guvernaduri Radonjici jača crnogorski nacionalni identitet i brani država Crna Gora, o čemu svakodnevno govore Vaše partijske kolege iz DPS-a, utrkujući se ko će više i bolje braniti Crnu Goru?

Ne, gospodine ministre, Crna Gora se izgrađuje i brani punim poštovanjem ljudskih prava, uključujući slobodu vjeroispovjesti za vjernike svih vjerskih zajednica, brani se jednakim pravom na okupljanje i punim poštovanjem različitosti, a ne praznom partijskom pričom čiji je jedini cilj sitno političko profitiranje.

Cijeneći navedeno, želim da vjerujem da ćete u budućem radu na adekvatan način tretirati prava vjernika Crnogorske pravoslavne crkve, kao i svih drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i u domenu svojih nadležnosti stvoriti uslove da se vjernici CPC ne tretiraju kao građani drugog reda u sopstvenoj državi. To je Vaša drzavna i ljudska dužnost.

Željko Čelebić, član Predsjedništva SDP Cetinje