rasko konjevic press

Konjević ministrima: Sada vam je kršenje zakona “previd”, a ne kriminal

Poštovana gospodo Simović i Radunović,

Kršenje zakona je kriminal. A priča o „previdu“ je vaše nevješto vađenje iz situacije. Ne rekoh vam uzalud da tumačite propise kao Svetozar Marović. Pokušali ste da dvije firme Work finder i Đurković company nezakonito dovedete u privilegovan položaj. U vašem reagovanju od 31.7.2017. godine ukazali ste javnosti da, moja javna tvrdnja o vašem nezakonitom postupanju, je neistinita i manipulatorska.

Sve do juče. Sada vam je nezakonito ponašanje i zloupotreba položaja „previd“, a ne kriminal. Podsjećam vas da ste poreski dug od 1,6 miliona eura željeli „prebiti“ garažama, podrumima i sličnim nekretninama koje niko na tržištu ne želi da kupi. Ispade da „previd“ i milione državnog novca ne vide ni resorni pomoćnik u ministarstvu finansija, ni ministar finansija, ni Komisija za ekonomsku politiku, ni vi potpredsjedniče Simoviću. Do juče ste onako udarnički tvrdili da ste u pravu i da je sve zakonito i u cilju „razvoja“. Sada vam je kršenje zakona „previd“ i to nakon više od mjesec dana.

Red je, radi crnogorske javnosti, da vas pitam ko je svjesno obmanjivao crnogorske građane u cilju da posljednjeg dana jula, pred kolektivne odmore, onako u „male“ provuče nekome ni manje ni više nego 1,6 miliona eura poreskog duga.

Nije sramota ni pogriješiti ni priznati grešku. Loše je kada sve one koji vam ukazuju na nezakonitosti nazivate neprijateljima „razvoja“, a kada vi priznajete nezakonitosti to vam nije kriminal nego „previd“.

I pored toga što priznajete grešku nastavljate da radite, ne u korist građana i efikasne naplate poreskog duga, nego u korist privilegovanih tajkunskih firmi bliskih DPS-u. Pa ste sada smislili novi model, kada ste u prethodnom neočekivano „uhvaćeni“. Donijeli ste novu Uredbu o naplati poreskog duga imovinom poreskog dužnika. Zaboravljate da ste decembra 2016. godine Zakonom o reprogramu poreskog duga članom 18 takvu Uredbu ukinuli. Pa sada bi porez da naplaćujete po nekoj novoj Uredbi, a ne po zakonu. Uzalud i upozorenja DRI u Izvješaju o reviziji uspjeha iz oktobra 2016. godine da se prekine, odnosno preispita ovakav način naplate poreza imovinom.

Nadam se da ćete se složiti da zajedno pozovemo još jednom VDT i GST da pogledaju izvještaj DRI o reviziji uspjeha naplate poreza imovinom i pozabave se ovakvim i sličnim radnjama. Poreski dug je preko 700 miliona, tužilaštvo ćuti. 700 miliona je gotovo cjelogodišnji tekući budžet, to je na desetine škola, vrtića, objekata za policiju, vojsku, to je na desetine zdravstvenih ustanova, 700 miliona nije nestalo, neko ih je stavio u džep… i to onog novca koji pripada građanima, a koji tajkuni nijesu platili.

A oni pošteni i uredni  građani i privrednici i dalje će plaćati uredno porez. Iako nakon svega imaju osjećaj nelagode, diskriminacije i nepravde.

Na kraju, gospodine Simoviću, objavite odluku o slobodnoj carinskoj zoni Novi duvanski kombinat, koju ste prije 15 dana usvojili. Da građani vide, možda i tu ima nekih „previda“ jer  je predstavnik investitora osumnjičen za utaju poreza i šverc cigareta. Uzgred, od vaše tvrdnje iz aprila, sa lica mjesta, da će fabrika biti gotova za tri mjeseca, nema ništa. Samo da ne bude kao sa onom cetinjskom fabrikom čokolade koju promovisa vaš prethodnik onako uvjerljivo kao vi ovu naplatu poreza podrumima i garažama.

Potpredsjednik SDP

mr Raško Konjević