image1-2

Krivokapić – Bjornstad: Manifest put do promjena

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić susreo se sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Crnoj Gori Nj. E. Arne Sanes Bjornstadom.

Krivokapić je u razgovoru naglasio da je ulaskom u NATO uspješno realizovan strateški vanjsko-politički prioritet Crne Gore i iskazao očekivanje da ce demokratski procesi u narednom periodu biti intenzivirani.

“Crna Gora je jedina zemlja u Evropi u kojoj nikada nijesmo imali promjenu vlasti na demokratskim izborima. Višedecenijski jednopartijski DPS monopol je stvorio svojevrsnu simbiozu jedne partije i države blokirajući demokratski razvoj društva. Posljedica je da imamo sve više partijski zarobljene institucije gdje je volja partije jača od slova zakona i Ustava”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da to stvara rašireni osjećaj nepravde i diskriminacije kod svih onih koji ne pripadaju autokratiji ili nekom od njenih klanova.

“Takvo stanje vise nije održivo i jasno je i našim partnerima da Crna Gora, nakon ulaska u NATO, ubrzano ulazi u novu fazu političkog razvoja. Proces rušenja autokratija je već počeo u regionu i nema sumnje da će talas tih promjena zahvatiti i Crnu Goru.” , rekao je predsjednik SDP.

On je naveo da je SDP, u susret novom vremenu,  svojim Manifestom za okupljanje progresivnih snaga ponudio jasan smjer kretanja političke alternative kako bi se neminovne promjene ubrzale.

“Svakome je jasno da se proces promjena jedino može desiti okupljanjem progresivnih snaga koje će učiniti nespornim Ustavna odredjenja nezavisne, gradjanske i evroatlantske Crne Gore, koja poštuje svoje preuzete medjunarodne obaveze”. On je naglasio da strukture koje problematizuju ove principe doprinose održavanju status kvo i prepreka su neophodnim političkim promjenama u Crnoj Gori.”

Predsjednik Krivokapić se zahvalio ambasadoru Bjornstadu na podršci koju Kraljevina Norveška pruža Crnoj Gori na putu njenog  punog demokratskog sazrijevanja.

 

Medijski pul SDP