mirkostanicsdp

Stanić: Vlada pokazala da služi samo za izbornu propagandu

Učestale posjete premijera i ministara crnogorskim gradovima u kojima će biti održani izbori na jesen najslikovitije govore da državna vlast nema viziju razvoja Crne Gore i tih gradova, a lokalne koje čini DPS nikakva dostignuća kojima bi zavrijedili podršku sugrađana, osim toga da je njihova partija na vlasti i na državnom nivou. Svojevrsno “pokrivanje” lokalnih lidera ministrima DPS-a je pokazatelj neuspjeha u rješavanju svakodnevnih problema građana, poput vodosnabdijevanja, lokalne putne mreže ili povećavanja zapošljenosti.

S druge strane, obilasci ministara u predizbornom periodu, pored toga što su klasična zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe, govore o tome da Vlada ne radi ono što joj je primarni posao. Jer ako će ministri da brinu o tri grada u naredna 3 mjeseca, to pokazuje da neće brinuti o državnom nivou, ili ostale dvadesetak opština. Ili da će tu pažnju početkom godine imati Ulcinj, pa onda redom druge opštine, čime se pokazuje da je ovo Vlada za izbornu propagandu, a ne za rješavanje krupnih problema.

Tako je danas potpresjednik Simović obećava nova ulaganja u Katunsku nahiju, kao da tamo već ne pasu stotine virtuelnih goveda sa virtulenih farmi koje je obećavao predhodnih decenija. S druge strane ministarka Sekulić najveći problem Cetinja vidi u tome što nema dovoljno radnika za nove privredne kolektive. Da li je pomiješala Cetinje sa Lihtenštajnom nije nam poznato, ali brojke govore da je Cetinje izgubilo 800 radnih mjesta u jednopartijskoj DPS vlasti proteklih 7 godina .

Zaposlenih Cetinjana je 2010. bilo 4227, a taj broj je pao na svega 3459 zaposlenih u avgustu 2017, svakodnevno prema Budvi i Podgorici na posao putuje skoro 1000 stanovnika grada pod Lovćenom, a stopa nezaposlenosti je treće najveća u Crnoj Gori sa 1189 i visinom od 22%. I pored toga za ministarku ekonomije je problem nedostatak radne snage za privredu koja je izgleda u punom zamahu. Da ne pominjemo da je ministar Ivanović pred prošle lokalne izbore na Cetinju poptisao ugovor za izgradnju fabrike čokolade, da je stadion trebao da se izgradi do utakmice sa splitskim Hajdukom, a Marina Abramović otvori 500 radnih mjesta u objektu MACCOC u Gornjem Obodu. Ili projekti Porto Skadar Lake, fabrika kožne galanterije, Huawei uređaja. O žirači i Filermosi da i ne govorimo.

Neće međutim obići fabriku ribe “Ribarstvo” na Rijeci Crnojevića kao jedinoj te vrste u Crnoj Gori koja je od prošlih izbora zatvorena čime je 48 radnika ostalo bez posla. Niti reći neku rijepč ohrabrenja za 4000 bivših radnika Oboda, hiljadama u Košuti, Tari, Bojani, Monteni, Trgoprometu.

Slično je i u Petnjici i Mojkovcu koje nijesu vidjelu puno progresa u protekle četire godine, ali im se ministri “ukazuju” svakih 1000 dana. Da opet obećaju med i mlijeko u potocima, ako se glasa DPS kao garant “reformi, progresa i stabilne makroekonomske situacije”. A građanima i tih i ostalih gradova je svake godine sve gore i gore. A “Vukman Kruščić” i Rudnik olova i cinka i dalje postoje u sjećanjima Mojkovčana, a projekti žičara i turističkih centara na Bjelasici “samo što nijesu”. Ako ne poslije ovih izbora, prije narednih će sigurno biti. I tako 27 godina.

Građanima ostaje da ova obećanja prepoznaju i ovaj put im olovkom bez ljutnje i srdžbe saopšte što o njima misle. Jer su im potrebna nova radna mjesta, rješavanje gorućih komunalnih problema i bolji život za djecu. Škole i vrtići koji neće dosezati istorijske minimume u 2017-toj godini nego biti pune dječije graje. Zato ovog puta DPS mora otići u opoziciju, kako bi ti gradovi imali nadu za ozdravljenje.