Ranko

Krivokapić: I premijeri Makedonije i Albanije su bili u bojkotu parlamenta

Predsjednik SDP, gospodin Ranko Krivokapić, sastao se danas sa Predsjednikom slovenačkog Parlamenta, gospodinom Milanom Brglezom. Gospodin Krivokapić je napomenuo da su i sadašnji premijeri Makedonije i Albanije nekada bili u bojkotu parlamenta i da se to pokazalo kao jedini metod koji je mogao da sruši autokratski režim.

“U okruženju se bojkot parlamenta pokazao kao jedini metod koji je mogao da sruši autokratski režim. To se desilo u Makedoniji, znate da je makedonski premijer bio toliko dana u opoziciji a sada je premijer Makedonije. Gospodin Edi Rama je bio skoro dvije i po godine u bojkotu parlamenta, sada je i tamo promjenjena vlast i imamo demokratsku vladu u kojoj ne spore taj demokratski kapacitet i za evropske integracije. Crna Gora, očigledno, kao jedina trajuća zemlja gdje još berlinski zid nije pao, nije imala drugo sredstvo, pogotovo posle izbora sprovedenih na dan državnog udara. Naši zahtjevi su generalni: Ponoviti izbore, dati političku volju i spremnost da bismo ušli u dijalog i dogovorili se oko tih izbora.”

Ranko 2

“Kao što vidite, kriza se produbljuje bez ikakve namjere ili sposobnosti Vlade da promjeni sve ovo. Građani sve gore žive, živimo gore od afričkih zemalja, naša primanja su gora od Zambije, Namibije, Konga. Politička kriza u Crnoj Gori je veća nego ikad. Mi smo posle referenduma, podsjetiću, imali opoziciju u parlamentu. Posle referenduma je opozicija sjedjela u odboru za Ustav i pisala Ustav nezavisne Crne Gore, zajedno sa nama.”

Ranko 3

“Premijer će, ako ima imalo nezavisnosti u odnosu na vlasnika DPS –a, otvoriti dijalog. Niko u opozicji satelite ne doživljava kao glas koji treba uzeti u razmatranje.Premijer je, nažalost, odustao od poziva na dijalog, pod pritiskom vlasnika DPS – a i bivšeg premijera Đukanovića. Očekujem da će ponovo, uz ohrabrenje međunarodne zajednice, otvoriti spremnost za dijalog. Nama ne treba vlast, nama ne treba da uđemo u Vladu, nama treba demokratska volja građana  koja će odlučiti ko će biti vlast.”

Ranko 4

“U međuvremenu, opozicija je pokazala na primjeru opozicionih opština, kako se može odgovorno vladati. Kolašin je najbolji primjer, gdje najduže traje opoziciona vlast. Naslijeđeno je petnaest neplaćenih plata, ušlo se u redovnost. Pet godina je budžet te opštine bio u blokadi  i izašlo se iz blokade. U međuvremenu je u Bijelom Polju, koji je tada bio na jednoj plati koja se čeka, poraslo na osam plata. DPS je mehanizam koji jede Crnu Goru, koji vrši poharu Crne Gore. Mi  nemamo pravo dati bilo kakav legitimitet takvom načinu vladanja i zato tražimo minimalno, da narod odluči ko će voditi vlast. Nama ne treba da budemo u Vladi.”

“SDP je svojom voljom napustio Vladu u januaru mjesecu želeći da spasi Crnu Goru daljeg propadanja, kada je ostvaren istorijski cilj vezan za NATO. Dijalog je vođen u Parlamentu, ali samo kao mjestu susreta i tada kad smo pokrenuli parlamentarni dijalog, parlament je samo  krov pod kojim se to dešavalo, zgrada u kojoj se to dešavalo. A okupili su se politički subjekti. među njima je bilo i vanparlamentarnih partija tada. Bitno je da se to održava uz garancije međunarodne zajednice kao što je to bilo tada i bitno je da se dijalog otvori. Pokazalo se da je tada Parlament služio dijalogu, sada je Parlament ugažen, urušena institucija.”

“Kao što znate, Socijaldemokratska partija je sačuvala te ključne monopole u Crnoj Gori koji produkuju prirodnu rentu i druge oblike rente za građane Crne Gore. To su monopoli koji nesumnjivo daju profit. Aerodromi Crne Gore mogu i dva puta od svog obrta da daju profit. Oni su osnova da bismo distribuirali višak novca u sport, kulturu zdravstvo i sve one neprofitne djelatnosti u Crnoj Gori i SDP je na toj politici istrajavao.”

“Ako je SDP što uradio dok je u vlasti bio, upravo je to da bi zaštitio Elektroprivredu Crne Gore da ne bude totalno prodata, uspjeli smo da zaštitimo Taru, da zaštitimo Aerodrome, Luku kao što ih i sada štitimo, i sve one monopole  koji rentu treba da produkuju za građane Crne Gore. Pitanje je za državnog tužioca, zašto prethodna Vlada, a i ova Vlada, nije im dozvolila da se zaduže i da sami vraćaju kredite.”

“Ne treba nikakva državna garancija. Evropska banka za obnovu i razvoj nudi pedeset miliona eura kredita koji će Aerodromi sami vraćati, koji će za nekoliko mjeseci obezbjediti da Aerodrom Tivat bude duplo veći i spremniji nego sada, a da profit tog aerodroma ostaje građanima Crne Gore.  Socijaldemokratska partija je pokrenula peticiju za održavanje referenduma na kojem će građani Tivta odlučiti da li žele da on bude privatizovan ili kao i do sada, državno preduzeće.”

Medijski pul SDP