Jadranka Vojinović

Vojinović: Takse smanjiti za 20 odsto

 

Odbornica SDP Jadranka Vojinović je uputila urgenciju predsjedniku Skupštine Glavnog grada Đorđu Suhihu da u dnevni red prvog narednog zasjedanja uvrsti za razmatranje predloge odluka o izmjeni Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji Glavnog grada – Podgorice, koje je SDP dostavio još početkom jula mjeseca.

Odbor Glavnog grada SDP podsjeća građane Podgorice da je Skupština Glavnog grada od donošenja prve Odluke o lokalnim komunalnim taksama 2007. godine stalno pristupala uvođenju novih i povećanju postojećih taksi ne uvažavajući tešku ekonomsku situaciju i potrebu olakšavanja poslovanja privrednih subjekata, posebno malih i srednjih preduzeća. Na ovaj način napravljena je šteta ukupnoj poslovnoj i investicionoj klimi u Glavnom gradu i državi, i svima otežano privredno poslovanje.

Više nego očigledno je da privreda, sa ovolikim nametima, nije u mogućnosti pozitivno poslovati. Zato smatramo da je elementarno pošten odnos prema podgoričkim preduzetnicima da se pristupi smanjivanju naknada za komunalne takse i korišćenje lokalnih puteva.

Iz navedenog razloga još početkom jula mjeseca, nakon konsultacija sa podgoričkim privrednicima, predložili smo Skupštini linearno smanjenje visine taksene tarife u prosjeku za 20% važećih novčanih iznosa tarife. Tako bi se primjera radi za postavljanje zatvorene bašte uz ugostiteljski objekat u njegovoj funkciji u IA poslovnoj zoni umjesto dosadašnjih 27 eura plaćalo 21,50 €, za postavljanje ljetnje bašte umjesto dosadašnjih 17 eura po m2 plaćalo bi se 13,50 eura za IA poslovnu zonu u Podgorici, dok bi privremeni objekti koji služe za prodaju dezerta, palačinki, kokica i slično u istoj zoni plaćali 8 eura umjesto dosadašnjih 10 eura i tako redom sve taksene tarife bile bi umanjene za 20%.

Takođe, predložili smo ukidanje visine godišnje naknade za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji Podgorice za restorane, picerije, konobe, kafe barove, kafane, kafiće, noćne klubove i druge ugostiteljske objekte, ali ne i za one čija površina iznosi više od 500 kvadrata. Predložili smo da se ova naknada smanji i za veće privredne subjekte poput benzinskih stanica, pošte, hotele preko 50 kreveta, stovarišta, trgovinske objekte preko 500 kvadrata, osiguravajuća društva i operatere.

Uzimajući u obzir da je Planom budžeta za 2017. godinu predviđeno da planirani prihod od komunalnih taksi iznosi 3,94% u strukturi ukupnih prihoda budžeta, mišljenja smo da navedeno smanjenje komunalnih taksi u iznosu do 20%, kao i ukidanje odnosno smanjenje obaveza plaćanja godišnje naknade za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji Glavnog grada neće bitnije uticati na dinamiku punjenja budžeta i da se može nadomjestititi iz drugih odgovarajućih izvora, kao što je efikasnija naplata opštinskih poreza.

Stava smo da bi se usvajanjem predloženih odluka preduzetnici u Podgorici barem u jednom djelu rasteretili novčanih davanja. Na taj način bi se isti motivisali da ulažu novac u unaprijeđenje sopstvenog biznisa, kao i zapošljavanje sugrađana, što će sve dovesti do unaprijeđenje poslovnog ambijenta u Glavnom gradu. Vjerujemo da ćemo imati razumjevanje i podršku odbornika za usvajanje navedenih predloga odluka.

Izvor: Dnevne novine Dan