Jadranka Vojinović

Vojinović: Nereagovanje lokalne samouprave odložilo početak školovanja

Poslednjih dana je javnost upoznata sa problemom vezanim za upis djece u Osnovnu školu “Radojica Perović” u Podgorici, gdje se desilo da čak 25 mališana nije moglo biti upisano, iako žive u neposrednoj blizine te škole. Nažalost, dio djece nije uopšte upisan u prvi razred, već će oni i njihovi roditelji na prvo školsko zvono čekati iduću godinu. Ovakva je situacija i u mnogim drugim podgoričkim naseljima.

Ovo je najočitiji primjer kako se rukovodstvo Glavnog grada odnosi prema budućnosti i našim najmlađim sugrađanima. Podgorici nedostaje veliki broj osnovnih, srednjih škola i vrtića. Upravo zato smo kao Odbor Glavnog grada i pokrenuli incijativu za gradnju nove škole za područje City kvarta i okolna naselja, jer je očigledno da sva djeca ne mogu biti upisana u postojeće škole. Na žalost, lokalna samouprava na čelu sa bivšim ministrom prosvjete na naše i zahtjeve roditelja ostaje gluva iako je peticiju potpisao ogroman broj naših sugrađana.

Štetu od toga danas imaju stotine mališana i njihovih roditelja koji moraju upisivati u škole udaljene nekoliko kilometara ili čak ove godine ne upisivati djecu.

Ono što se u Podgorici dešavalo je da su građevinski investitori marketinškim trikovima, a u cilju što bolje prodaje stanova i poslovnih prostora u višespratnicama novih gradskih naselja, mahali obećanjima lokalnih zvaničnika iz predizbornih kampanja o planiranoj izgradnji vrtića, škola i domova zdravlja u neposrednoj blizini izgrađenih objekata. Na taj način su formirali prodajne cijene stanova i današnje stanovnike doveli u zabludu.

Zbog toga još jednom pozivamo gradonačelnika Stijepovića da se umjesto marketinškog poklanjanja knjiga na početku školske godine hitno uključi u rješavanje ovog problema koje je jedno od ključnih u našem gradu.

Jadranka Vojinović

Odbornica SDP u Skupštini Glavnog grada