Jadranka Vojinović

Vojinović: Poslanici iz Podgorice da glasaju protiv Zakona o uređenju prostora

SDP Podgorica poziva sve poslanike iz Glavnog grada da glasaju protiv usvajanja Zakona o uređenju objekata i izgradnji prostora i tako daju doprinos sprječavanju usvajanja ovog nakaradnog zakonskog teksta.

Predlogom zakona se udara na temeljne principe decentralizacije i na jednu od važnih ovlašćenja lokalnih samouprava koja se odnosi na planiranje prostora i usvajanja prostornih planova.

Zakon je u suprotnosti sa smislom ustavnih odredbi, a protivan je važećem Zakonu o lokalnoj samoupravi i potpuno suprotan duhu i odredbama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Protiv ovog zakona su struka i nauka, organizacije civilnog društva, opozicija, jedan broj opština, referentne međunarodne organizacije što ovlašćenog predlagača očigledno ne zabrinjava i ne sprječava od nauma da ovakav zakon bude usvojen.

Jasna je politička motivacija ovog zakona koja se ogleda u činjenici da je DPS svjestan da i pored svih izbornih malverzacija gubi opštinu za opštinom. Zato sada hoće da svoj izvjestan poraz na lokalnim izborima preduprijedi time što će usvojiti zakon kojim se opštine ostavljaju bez svojih izvornih ovlašćenja u dijelu planiranja prostora. Posebno im je zanimljiva Podgorica za koju znaju da sigurno gube na proljeće, pa ovim žele da amortizuju poraz koji ih čeka. Naravno, nije prvi put da DPS  pokušava da ruši sistem i pravila radi svojih uskopartijskih interesa i  interesa sa njima povezanih tajkuna.

Imajući u vidu ovaj nedopustiv Vladin udar na lokalnu samoupravu, SDP će tražiti hitnu vanrednu sjednicu Skupštine Glavnog grada na kojoj bi se izabrani predstavnici građana Podgorice izjasnili o predloženom zakonskom tekstu.

Medijski pul SDP