Jadranka Vojinović

Vojinović: Gume ih ne interesuju jer ne glasaju

Nekompetentnost gradskih preduzeća, i pored prekomjernog broja zaposlenih, je više nego očigledna na svakom koraku. Poražavajuća je činjenica da lokalna vlast u Podgorici na godišnjem nivou izdvaja znatne sume iz budžeta građana da bi takvim upravljačkim strukturama obezbjedila finansiranje samo prekobrojno zaposlenih. U svim iole uređenim zemljama preduzeća koja se bave upravljanjem otpadom, reciklažom, čistoćom, vodosnabdjevanjem su giganti koji finasniraju i doniraju društvene potrebe građana. Samo kod nas je obrnuto.

Godinama u nazad građani Starog Aerodroma, Dinoša, Kakaritske gore, Rogama i Milješa svjedoče svakodnevnim ekološkim incidentima nezakonitog spaljivanja guma i oblaka crnog dima koji obavija njihove domove. Na njihovu žalost i pored svih usvojenih državnih strateških dokumenata i propisa vezanih za upravljanje otpadom, i obaveza koje gradske vlasti imaju po tom pitanju, i dalje vladajuća struktura lopticu odgovornosti prebacuje između gradske uprave i nadležnih državnih instiucija.

U ovom slučaju je više nego očigledno da gradska preduzeća “Deponija” i “Čistoća” nemaju kapaciteta da sarađuju među sobom, kao ni da u skladu sa zakonskim obavezama organizuju sakupljanje guma u reciklažnim dvorištima, odakle bi ga zainteresovane i ovlašćene organizacije, koje se bave reciklažom, odnosno zbrinjavanjem te vrste otpada, otkupljivale.

Više nego očigledno je da je djelatnost ovih preduzeća umjesto bavljenja čistoćom i ekološkim pitanjima od uticaja na zdravlje građana pretvorena u funkciju obezbjeđenja glasova DPS i njegovim satelitima kroz neracionalno zapošljavanje, a na račun građana Podgorice.

Izvor: Dan