img_3344-2.jpg

Odžić: Pohlepa nadjačala razum

Na današnjoj press konferenciji održanoj povodom usvajanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i stanju u lokalnoj samoupravi, javnosti se obratio Petar Odžić, član Predsjedništva SDP Budva i sekretar za finasije u Opštini Budva.

Odžić je istakao da usvajanje Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata predstavlja jasnu potvrdu da ulazimo u završnu fazu realizacije DPS „vizije razvoja“ koja podrazumijeva potpunu devastaciju prostora i njegovog stavljanja u funkciju uske grupe partijskuh miljenika.

Suprotno stavu stručne javnosti, stavovima opština, civilnog sektora, opozicije, medjunarodnih organizacija, a onda suprotno stavu čak dijela njihove vlasti, usvajaju nakaradan zakon. Sve ono što ih je SDP do sada sprječavao da unište sada će shodno i ovom zakonu moći da urade.

“Pohlepa je toliko nadjačala razum da zakon koji tretira prostor kao najvrjedniji resurs donose krnjom većinom u krnjem parlamentu. Zakon koji zbog svojeg značaja treba da bude iskaz što šireg konsenzusa i neupitnog uvažavanja stručne javnosti i međunarodnih standarda donose, nakon ponoćnih trgovina sa svojim satelitima, jedva skrpljenom većinom.”, poručio je Odžić.

Način na koji je vođen proces oko ovog zakona i na kraju sam način donošenja, predstavlja najbolju sliku ove vlasti.

“Budva iz koje dolazim sigurno najbolje svjedoči o razmjerama uništenja prostora u izvedbi DPS tzv. eksperata. Toliko su se godinama iživljavali na Budvi da ni oni samo nijesu mogli sakriti zgražavanje nad urbanističkom devastacijom grada. Podsjećamo, najviši DPS funkcioneri su ne tako davno za Budvu rekli da je devastiran prostor i da ga treba prepustiti sebi samom.

Izgleda da im nije dosta dosadašnjeg iživljavanja nad prostorom posebno na primorju pa i ovim zakonom žele da ubrzaju njegovu potpunu devastaciju, kako bi jednog dana, kao za Budvu mogli da kažu – prostor Crne Gore je devastiran i treba ga prepustiti sebi samom. Na sreću političke promjene su blizu pa toga scenarija nece gledati.

Promjene koje su se već desile u Budvi, jasno su pokazale da uz malo domaćinskog odnosa prema javnom dobru se može postići željeni efekat.

Pa tako u Budvi sada umjesto štrajkova zaposlenih zbog neizmirenih zarada imamo platu do 5-og u mjesecu, umjesto blokiranih računa mjesecima imamo stabilan i likvidan račun. Naravno, proces konsolidacije javnih finansija je dug i složen proces, ali možemo reći da se u Budvi za kratko vrijme u finansijama napravilo dosta. Osim redovnih zarada iz tekućih prihoda uspijevamo da plaćamo sve tekuće obaveze prema državi, poreskoj upravi i bankama, ne ulazeći u kašnjenja, čime izbjegavamo plaćanje zateznih kamata koje su se plaćale godinama.

Pored tekućih obaveza možemo se pohvaliti i solidnim plaćanjem obaveza iz predhodnog perioda, koje su na 31.12.2016. godine iznosile oko 30 miliona. Bitno je pomenuti da se opština od smjene vlasti nije kreditno zadužila ni cent, a da stara kreditna zaduženja uredno vraća o dospijeću. Naplata lokalnih javnih prihoda je podignuta za stepen više, što uz eliminisanje nepotrebnih troškova i moram da kažem lopovluka koji su se dešavali, predstavlja pravi put za ozdravljenje nekada najbogatije opštine u Crnoj Gori.” , zaključio je Odžić.

Medijski pul SDP