Jadranka Vojinović

Vojinović: Raspraviti o planiranju prostora u korist građana

Odbornica SDP Jadranka Vojinović juče je uputila predlog Predsjedniku Skupštine Glavnog grada Đorđu Suhihu da na dnevni red uvrsti predlog odluke o podnošenju inicijative za pokretanje postupka za ocjenu saglasnosti Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima.

“Ovim predlogom Odbor Glavnog grada SDP traži od gradonačelnika (Slavoljuba) Stijepovića i Predsjednika Skupštine da napokon stanu u zaštitu interesa svojih građana i u skladu sa svojim zakonskim obavezama pokrenu potreban ustavno – sudski postupak” kazala je Vojinović.

Ona je ocjenila da bi konstruktivna rasprava u lokalnom domu građana Glavnog grada pomogla da DPS vladajuća struktura shvati da se usvajanjem pomenutog Zakona udarilo na temeljne principe decentralizacije i na jednu od važnih ovlašćenja lokalnih samouprava koja se odnosi na planiranje prostora i usvajanja prostornih planova, a što se direktno tiče imovine građana.

Vojinović je ocjenila da je nedopustivo da se izvorne nadležnosti jedinica lokalnih samouprava, odnosno, prava građana da odlučuju o sudbini svoje imovine svode na obim ovlašćenja, prava i obaveze jedne mjesne zajednice.

Protiv ovog zakona su, kako je istakla, struka i nauka, organizacije civilnog društva, opozicija, jedan broj opština, referentne međunarodne organizacije.

“Zato ne vidimo razloga da gradonačelnik Stijepović i predsjednik Suhih bježe od apela svojih građana, te da ne pokrenu inicijativu pred Ustavnim sudom kako bismo dobili jasan odgovor ovog nadležnog organa”, kazala je Vojinović.

Izvor: Dnevne novine Vijesti