rasko konjevic press

Konjević: Profit Aerodroma od 2,3 miliona umjesto u budžet dali kao garanciju Montenegro erlajnsu

Konjević je podsjetio da je Vlada prije nekoliko mjeseci već platila drugi dug Montenegro erlajnza od 2,2 miliona eura, odnosno da je ovoj kompaniji za pola godine ustupila 4,5 miliona eura državnog novca.

Vlada je na sjednici 21. septembra ove godine dala saglasnost Aerodromima Crne Gore da svoj profit iz 2013. i 2015. godine od 2,3 miliona eura umjesto u državni budžet daju kao garanciju – keš kolateral Montenegro erlajnsu za kredit kod Hipotekarne banke, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare poslanik SDP-a Raško Konjević navodeći da je riječ o nezakonitom poslu i zloupotrebi u privrednom poslovanju na štetu Aerodroma i države Crne Gore čiji je to prihod trebao da bude.

1

Saglasnost Vlade na korišćenju profita Aerodroma

Ovakav predlog na sjednici Vlade je zastupao ministar saobraćaja Osman Nurković i označen je tajnim, odnosno internim dokumentom. Ugovor između Aerodroma i banke potpisao je novi izvršni direktor Aerodroma Danilo Orlandić. Montenegro erlajnsu je Kontrola letjenja 10. septembra blokirala račun za dio duga od skoro 2,3 miliona eura.

2

Ugovor o depozitu između Aerodroma i Hipotekarne banke

Konjević je kazao da su državna preduzeća, prema ranijoj odluci Vlade, obavezna da 70 odsto profita uplaćuju u budžet ali da to u ovom slučaju nije urađeno već su taj novac iskoristili kao novu nezakonitu pomoć Montenegro erlajnzu koji Aerodromima već duguje 24 miliona a državi 16 miliona eura.

“Zamislite kompaniju koja 2,3 miliona eura svog novca daje kao garanciju za kredit drugoj firmi koja joj već duguje 24 miliona eura, koja je uz to već godinama posluje negativno i koja nema nikakve šanse da vrati taj kredit. Pritom Aerodromi ovo potpisuju ne tražeći nikakvu garanciju za sebe. Radi se o štetnom i nezakonitom poslu i zloupotrebi u privrednom poslovanju, zbog čega pozivam tužilaštvo da izuzme ugovore o kolateralu i kreditu kao i informaciju sa sjednice Vlade i otvori izviđaj o ovom slučaju”, kazao je Konjević navodeći da će kopije ugovora koje je dobio poslati Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

3

Ugovor o kreditu između Montenegro erlajnsa i Hipotekarne banke

On je naveo da je ovakav način državne pomoći suprotan crnogorskom zakonu o državnoj pomoći i zabranjen po normama Evropske unije. Rok Montenegro erlajnsu za vraćanje kredita je sedam mjeseci, a ako to ne bude radio banka će novac uzimati iz ove garancije Aerodroma od 2,3 miliona eura.

Konjević je podsjetio da je Vlada prije nekoliko mjeseci već platila drugi dug Montenegro erlajnza od 2,2 miliona eura, odnosno da je ovoj kompaniji za pola godine ustupila 4,5 miliona eura državnog novca.

“Zbog poređenja o kojoj količini novca je riječ, za nabavke ljekova i medicinskih sredstava za potrebe cijelog zdravstvenog sistema Crne Gore od početka godine potrošeno je 11,8 miliona eura. Ovaj novac nije dat za investicije u Montenegro erlajns već za puko održavanje likvidnosti te kompanije”, kazao je Konjević.

On je naveo da je 27. septembra imao saznanja o ovom poslu zbog čega je odgovore tražio od Nurkovića, Orlandića i izvršnog direktora Montenegro erlajnsa Živka Banjevića, ali da ih nije dobio.

“Nurković već 20 dana krije ovu odluku i ne objavljuje je na sajtu, nazivajući je tajnim internim dokumentom. Međutim, prema zakonu internim dokumentom se ne mogu praglasiti dokumenta koja se tiču prošenja novca građana, kao što je u ovom slučaju”, kazao je Konjević.

Izvor: Portal Vijesti