Džavid Šabović

Šabović: Poštene izbore da pripremi tehnička vlada

Nema dileme, bojkot ne smije da bude prekinut ni po koju cijenu, a DPS mora jasno da kaže da prihvata naše uslove. Nama su za rješenje ove situacije, prije svega, potrebni fer i slobodni izbori – kazao je Šabović

Opozicija mora biti jedinstvena u bojkotu parlamenta, ne smije ga prekidati i ne smije ni za milimetar odstupiti od uslova koje je postavila kada je bojkot počeo, poručio je poslanik i istaknuti funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Džavid Šabović. On je kazao da najnovija dešavanja na crnogorskoj političkoj sceni jasno pokazuju da se DPS povlači i da opozicija sada ne smije da odustane.

– Kao što se moglo vidjeti i iz izjava i postupanja Duška Markovića, više nema arogancije, nema više poruka da će izbora biti 2020.godine… Već sada imamo neke nove poruke i vidimo da su spremni da razgovaraju sa opozicijom. Naravno, što se tiče nas, nema dileme, bojkot ne smije da bude prekinut ni po koju cijenu, a DPS mora jasno da kaže da prihvata naše uslove. Nama su za rješenje ove situacije prije svega potrebni fer i slobodni izbori -kazao je Šabović u razgovoru za “Dan”.

On je naglasio da te izbore ne smije da organizuje vlada čiji članovi imaju veze sa izbornim krađama i zloupotrebama.  – Dakle, zaboravimo priču da te izbore treba da pripremi vlada čiji je premijer neko iz DPS-a. To mora da bude nova vlada, tehnička, čiji bi članovi bili nestranačke ličnosti, jer samo ako imamo Vladu koja ni na koji način nije povezana sa krađama i manipulacijama tokom izbora možemo da se nadamo da ćemo dobiti fer i poštene izbore. To smo i ranije isticali i od toga ne treba odustati – rekao je Šabović.  On je dodao da je opozicija jasno predočila svoje uslove za povratak u parlament i da sada niko iz opozcionog bloka ne smije da to dovede u pitanje.    – Bojkot ne smijemo da prekidamo, bez obzira kako to iz DPS-a formulisali i koliko god pozivali opoziciju da se vrati.

Ako neko i misli da prekida bojkot, mnogo griješi, jer tako samo pomaže DPS-u da nastavi da vlada na osnovu rezultata pokradenih izbora – kazao je Šabović. On se nada da će u opoziciji preovladati razum, da će sarađivati i da će shvatiti da  samo saradnjom i jedinstvenim djelovanjem može doći do smjene odnarođene, kriminalizovane i korumpirane vlasti.  – Što se tiče lokalnih izbora koji predstoje, to je veliki test za opoziciju. Smatram da treba biti vrlo obazriv, imajući u vidu s kim imamo posla, ali da prije svega treba sarađivati u opoziciji da bi se ostvario pobjednički rezultat – istakao je Šabović.   Period za nama obilježila su burna dešavanja u pravnom i političkom životu Crne Gore.

Viđeni su politički protesti i tenzije zbog skidanja imuniteta opozicionim poslanicima, nakon čega su uslijedile kontradiktorne odluke nadležnih tužilaštava o određivanju pritvora tim poslanicima. Ta dešavanja su otvorila brojna pitanja o političkim i pravnim posledicama, a posebno je ukazano da crnogorske institucije nijesu spremne da se s tim dešavanjima suoče na pravi način. Prema mnogim ocjenama, politička kriza u Crnoj Gori je najdublja od sticanja državne nezavisnosti. Predstavnici najvažnijih antirežimskih struktura prošle godine su jednoglasno donijeli odluku da ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora  u Crnoj Gori jer su održani u nedemokratskom ambijentu.

To je obrazloženo tvrdnjom da dan državnog udara ne može biti dan slobodnih izbora. M.V.   Nema saradnje sa DPS-om Po mišljenju Džavida Šabovića, i ako SDP nastupi samostalno na predstojećim lokalnim izborima, to će biti dobra odluka jer zajednički nastup opozicije nije nužno i recept da se dođe do izborne pobjede. – Izlazak u nekoliko kolona može biti dobar jer postoje krupne razlike u opoziciji. Ponekad je možda tako i najbolje, ali uslov je da nijedna opoziciona lista nakon izbora ne sarađuje sa DPS-om – kazao je Šabović.

Izvor: Dnevne novine Dan