Almir Rebronja

Rebronja: Srozavanje zdravstvenog sistema posljedica nesposobnosti ministra zdravlja

Nesposobnost ministra zdravlja se iskazuje po ko zna koji put, a u svakom sledećem posledice po građane Crne Gore su dramatičnije i teže. Sada konačno zabrinjava tolerancija njegovih grešaka od strane onih koji su ga predložili i imenovali. Nerealizovati tender danas nije novost, ali je zaista nevjerovatno da se za procjenu pogiješi više od 100%. Moramo imati u vidu da se ovdje radi o novoj vrhunskoj tehnologiji, ali takođe treba znati da je takva oprema i do sada nabavljana u Kliničkom centru, doduše kroz puno ozbiljniju proceduru analiza tržišta, karakteristika i specifikacija opreme i mogućih ponuđača. Na taj način se došlo do najoptimalnije specifikacije, pa samim tim i nabavke opreme. No, tada je zdravstveni sistem vodio puno ozbiljniji tim.

Već su i državne institucije (DRI) uočile nedopustivost ovakvog načina nabavke skupe opreme i ukazale na potrebu ozbiljnijeg i kvalitetnijeg pristupa ovom problemu no i dalje je to nedostižan cilj zbog nesposobnosti prvog čovjeka crnogorskog zdravstva. Pitanje je samo koliko visokom će cijenom tu nesposobnost građani platiti ne samo novcem nego i dugim čekanjima na dijagnostičke i operativne procedure i njihovim odvijanjem bez neophodne opreme.

Ne bi bilo interesantno baviti se ministrom zdravlja, obzirom na njegove dosadašnje rezultate, no ovdje su posljedice ozbiljne i odražavaju se na uslove liječenja i zdravlje čitave populacije. Zdravstveni sistem, kao i ekonomski sistem države u cjelini je ekonomski iscrpljen kroz prelivanje sredstava u privatne džepove, pa pokušaj obezbjeđenja opreme kroz petogodišnju otplatu privatne firme prebacuju na teret banaka, što ove naplate kroz kamatna opterećenja. Na kraju to sve plate građani Crne Gore.

U svemu ovome ministar i dalje, u javnim nastupima, djeluje kao da je sa druge planete i tek se upoznaje sa situacijom u sistemu čiji je, nažalost, važan činilac od 2010. godine. Konačno reče da je nakon godinu dana uspio da kompletira tim. Neki iz tima su bili u zabludi, pa kad su shvatili ministrove sposobnosti i znanje već traže drugi angažman!

Konačno, ono što je sigurno je da pod hitno treba zaustaviti propadanje zdravstvenog sistema odstranjivanjem onog čija je svaka odluka koju donosi lošija od prethodne, i onog u toku čijeg kompletiranja tima svakodnevno ljekari napuštaju zdravstveni sistem i što je još dramatičnije i našu zemlju, što njemu naravno nije toliko bitno i što ne primjećuje jer je zaokupljen čekanjem naloga za spas od svog mentora.”

Dr Almir Rebronja

Potpredsjednik SDP