mirko-pavicevic

Pavićević: Tužilaštvo da ispita dešavanja u “Integral inženjeringu”

Opštinski odbor SDP Berane zahtijeva da nadležni organi preispitaju sva dešavanja u preduzeću Integral inženjering.

“Zna se da je Integral inženjering od formiranja do stečaja realizovao mnoštvo krupnih projekata, ostvarujući prihode koji su se mjerili milionima eura. To preduzeće je, između ostalog, asfaltiralo na stotine kilometara lokalnih puteva na sjeveru Crne Gore. Više je nego očigledno da je ova firma nekome smetala”, kazao je predsjednik OO SDP Berane Mirko Pavićević.

Za Pavićevića  je posebno interesantno pitanje kako je ova kompanija u to vrijeme sklapala poslove sa Opštinom Berane.

Da nijesu bila čista posla, govori i činjenica da je stečajni upravnik Radifković bio pozvan kao svjedok prilikom hapšenja beranskih funkcionera iz redova Demokratske partije socijalista.

Kako se pretpostavljalo, to je najvjerovatnije bilo zbog poslova sa takozvanim cesijama, kao i činjenicom da je novom opštinskom rukuvodstvu u Beranama stigao račun u vrijednosti oko stotinu hiljada eura iz Integrala u stečaju koji nije potpisao stečajni upravnik.

Korporacija Integral inženjering iz rodnog grada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Laktaša u blizini Banjaluke, u Berane je stigla prije desetak godina. Integral je tada od sarajevskog preduća GP Put kupio asfaltnu bazu u selu Donja Ržanica na desnoj obali Lima, za svega nekoliko desetina hiljada eura. GP Put Sarajevo je, naime, bio vlasnik ove baze prije ratova na prostoru bivše SFRJ.

Važan dio priče u svemu tome je da su nešto ranije ugašene asfaltne baze u Štitaricama i Podima, što je svakako imalo veze sa forsiranjem „Integrala“ i još nekih novih kompanija koje su se pojavile u Crnoj Gori, a koje su vrlo blisko poslovale sa vlastima.

Integral  istisnuo mnoge, a njega izgurao Bemaks

Integral  inženjering osnovan je 1989. godine i nezvanično, sa svim kompanijama u regionu, ubraja se u petnaest firmi za koje bosanski mediji tvrde da su pod kontrolom Dodika i da su sa njim povezane.  Integral  inženjering je, pod istim imenom, kćerku kompaniju osnovao u Podgorici 2001. godine, kao dio stranog društva, predstavništvo Podgorica, i odmah počeo da dobija velike poslove u našoj državi. Tako je bilo nekoliko godina. Od sjevera do juga Crne Gore  Integral  je istisnuo mnoge druge kompanije. Onda se pojavio Bemaks i istisnuo  Integral . Od tada je  Integral  inženjering počeo polako da posustaje sa poslovima u Crnoj Gori. I lagano i potpuno medijski nezapaženo skliznuo u stečaj iz kojeg se nije izvukao do danas.

Izvor: Portal Vijesti