Jadranka Vojinović

Vojinović: I brucoši bolje znaju pravo od Suhiha

Vladajuća DPS struktura sa svojim satelitima u Glavnom gradu, kao i u slučaju pokušaja neosnovanog poskupljenja vode u Podgorici, predlogom svoje odluke o smanjenju komunalnih naknada ponovo dokazuje da su nametnute visoke komunalne naknade malim i srednjim preduzećima jedini način lokalnoj vlasti da popuni gradsku kasu ispražnjenu nedomaćinskim i neracionalnim upravljanjem gradskim finansijama.

Ovakav način poslovanja gradske uprave ne smije biti prikrivano time što će se od građana našeg grada i od njegovog malog i srednjeg biznisa uzimati preko mjere. Time se ugrožava s jedne strane životni standard građana i s druge strane finansijska održivost važnog dijela gradske privrede. Iz navedenog razloga još 02. jula 2017.god., nakon konsultacija sa podgoričkim privrednicima, predložili smo Skupštini linearno smanjenje visine taksene tarife u prosjeku za 20% važećih novčanih iznosa tarife.

Tako bi se primjera radi zapostavljanje zatvorene bašte uz ugostiteljski objekat u njegovoj funkciji u IA poslovnoj zoni umjesto dosadašnjim 27 eura plaćati 21,50 €, za postavljanje ljetnje bašte umjesto dosadašnjih 17 eura po m2 plaćati 13,50 eura za IA poslovnu zonu u Podgorici, dok će privremeni objekti koji služe za prodaju dezerta, palačinki, kokica i slično u istoj zoni plaćati 8 eura umjesto dosadašnjih 10 eura i tako redom sve taksene tarife biće umanjene za 20%. Takođe, predložili smo ukudanje visine godišnje naknade za korišćenje opštinskih puteva na teritoriji Podgorice za restorane, picerije, konobe, kafe barove, kafane, kafiće, noćne klubove i druge ugostiteljske objekte, ali ne i za one čija površina iznosi više od 500 kvadrata.

Predložili smo da se ova naknada smanji i za veće privredne subjekte poput benzinskih stanica, pošte, hotele preko 50 kreveta, stovarišta, trgovinske objekte preko 500 kvadrata, osiguravajuća društva i operatere. Nepostojanje volje DPS da prihvati prijedlog SDP Odbora Glavnog grada da se pristupi linearnom smanjenju komunalnih naknada za 20 % i ukidanju naknada za pristup loklanim putevima pokušavaju da sakriju izigravanjem propisanih procedura.

Svakom studentu koji je položio Uvod u pravo je više nego jasno kako se tumače odredbe propisa. U navedenom kontekstu, vladajuća struktura u Glavnom gradu ne može predložiti za razmatranje samo odluku koju je pripremio DPS, a kojom se selektivno rješava pitanje visokih nameta, već je u obavezi da stvori uslove da se svi predlozi ovakvih akata nađu na dnevnom redu. Navedeno posebno ako imamo u vidu da im je bilo potrebno više od tri mjeseca da zakažu sjednicu Skupštine, a što implicira da u tom periodu očigledno nisu imali puno posla i pored mnogobrojnih nagomilanih problema vezanih za vitalna pitanja razvoja Podgorice.

Međutim, nepoštovanje zakona i zakonom propisanih postupaka od strane DPS lokalne vlasti i njihovih satelita u Glavnom gradu Podgorica više se ne može svrstati ni u rubriku „Vjerovali ili NE“. Izigravanjem Poslovnika Skupštine Glavnog grada, kao i sam DPS predlog izmjena odluke o komunalnim taksama, dokaz je da ovu vladajuću strukturu i njene satelite ne zanima na koji način njihovi građani obezbjeđuju elementarne uslove svoje egzistencije, a koji su ujedno i djelom posljedica teških finasijskih uslova poslovanja privredne grane Podgorice.

Izvor: Dnevne novine Dan