Ivan-Vujovic

Vujović: Đukanović najnepozvaniji da kritikuje Evropsku uniju

EU svakako ima grešaka u pristupu regionu, ali je Milo Đukanović, kao antipod evropskih vrijednosti i negacija fundamentalnih demokratskih načela, jedna od posljednjih i najnepozvanijih ličnosti da Briselu sugeriše pravce bilo kakvog strateškog kretanja i odnosa prema regionu.
Ostaje da se vidi da li je ovo umišljeno Đukanovićevo dociranje EU samo puka  potreba za PR-om u susret predsjedničkim izborima ili možda nagovještaj novog, ko zna kojeg po redu, njegovog zaokreta u dijelu strateške političke orijentacije. Čovjeku koji je promijenio nekoliko država, nacija i ideologija, ne bi bio problem da to opet uradi, a motiv za to je kao i uvijek – ne stvar uvjerenja već golog ličnog interesa i potrebe za političkim preživljavanjem.

Đukanović jeste u jednom u pravu – prostora za kritiku EU zbog nedovoljno proaktivnog angažmana  u regionu definitivno ima. Jer da je EU, u posljednjih nekoliko godina, bila do kraja posvećena regionu i suštinskim, a ne površinsko-kozmetičkim reformama ovdašnjih država, autokrate tipa Đukanovića bi već neko vrijeme bili u političkoj penziji. Ne bi bilo zamislivo ni da razmišljaju da se politički reaktiviraju, a kamoli da nadmeno udaraju packe Briselu. I ne bismo imali situaciju da podrška EU opada upravo zato što se stvara slika da Unija podržava autokrate poput Đukanovića.

Zato što se stvara klima u kojoj je moguće da se autokrate legitimišu kao “lideri regiona” i dešava se ova svojevrsna farsa i groteska da Evropskoj uniji sada neko kao Đukanović drži lekcije. Možda Đukanović toliko umisli pa poželi inverziju – da umjesto izvještaja o napretku Crne Gore na putu ka EU sada imamo izvještaje o napretku EU. Koje bi naravno, on sastavljao i ocjenjivao.

Bez obzira na određena nesnalaženja naših evropskih partnera i prijatelja, za naša zaostajanja za evropskim demokratskim vrijednostima i socio-ekonomskim napredovanjem najviše smo sami krivi. Nije nam EU kriva za razne afere od Snimka, Telekoma, Limenke, KAP-a, do poreskog duga od 750 miliona, raznih pohara, zarobljenih institucija, ogromne nezaposlenosti i ljudi koji se sele iz Crne Gore i čega sve još…

Sve smo to mi sami sebi priredili. Kad toga ne bude, a to će se desiti kada nam Đukanović i njemu slični ne budu krojili kapu, biće manje prostora za lamentiranjem nad sopstvenom sudbinom. Tada ćemo postati zrela, demokratska i normalna zajednica, u prvom redu odgovorni prema generacijama koje dolaze, a onda i potpuno spremni za integracije u progresivna društva.

 

Ivan Vujović, član Predsjedništva SDP