Ranko Krivokapić CGO

Krivokapić: Neophodno formiranje prelazne Vlade

Balkan je dobio svoj tip autokratije. Ako smo u Crnoj Gori u nečemu izvoznici, onda smo u modelu autokratije koji je bio model i za Makedoniju,  istakao je lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić na Konferenciji koju  je organizovao CGO u saradnji sa “Friedrich Ebert Stiftung” iz Beograda.

“Posljednji izbori u Srbiji su dokaz kraha demokratije. Ta koegzistencija stabilokratija – demokratija neće moći opstati više. Crna Gora je u najtežem stanju i zato je njen model postao izvozni. Titova Crna Gora je postojala 35 godina, ova DPS-ova postoji skoro 30. Titova je bila stvaralačka, a ova tranziciona, švercerska.  Čuli smo našeg autokratu kako zove EU nevjestom. Bićemo kao kralj Nikola – dobićemo krunu, a izgubiti državu ako se ne obračunamo sa korupcijom”, kazao je Krivokapić.

On je poručio da opozicija u trenutnim uslovima ne smije izaći na izbore, navodeći da se politička kriza može riješiti formiranjem prelazne vlade.

On je na konferenciji Centra za građansko obrazovanje pod nazivom “Stabilokratija ili demokratija” u Podgorici, rekao da je stabilokratija fin način da se kaže autokratija na Zapadnom Balkanu.

On je saopštio da Crna Gora u pojedinim segmentima ima najbolju izbornu regulativu, ali takođe ima i „najrazrađeniji sistem krađe izbora“.

Zato, prema njegovim riječima, opozicija u takvim uslovima ne smije izaći na izbore.

“Imamo do izopačenosti izvitoperenu vlast. Potrebno je mudro ponašanje opozicije. Ovo se može riješiti prelaznom vladom – da li to bio makedonski, crnogorski ili neki drugi tip. Sam zakonski mehanizam ovo ne može riješiti”, smatra Krivokapić.