Bojan Zeković

Zeković: SDP će istrajati na uvećanju minimalne zarade

U Crnoj Gori svaki 36. zaposleni osiguran je na minimalnu zaradu, pokazuju podaci Poreske uprave. Minimalna zarada je 193 eura, a prima je 5.039 građana. Minimalna zarada je dva i po puta manja od prosječne u državi, a od potrošačke korpe čak četiri puta. Najviše obračunatih minimalnih bruto zarada je u ugostiteljstvu, trgovini na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, nespecijalizovanoj trgovini na veliko, izgradnji stambenih i nestambenih zgrada i privatnom obezbjeđenju.

Zakonom o radu je definisano da minimalna zarada ne može biti niža od 30 odsto prosječne neto plate. Socijaldemokratska partija (SDP) tražila je u julu da se minimalna zarada poveća na 250 eura,  Socijalni savjet je najavio da će o tom predlogu raspravljati u septembru, ali se još nijesu sastajali.

Član Predsjedništva SDP-a i Socijalnog savjeta Bojan Zeković kaže da je Socijalni savjet prihvatio inicijativu koju je podnio sa poslanikom Raškom Konjevićem za povećanje minimalne zarade na 50 odsto prosječne plate i očekuje da će biti usvojena na predstojećoj sjednici.

Inicijativa je višestruko korisna jer obezbjeđuje veće zarade za veliki broj radnika, veće prihode za budžet i državne fondove i pravednije uslove na tržištu. Jedini koji ne bi imali korist od povećanja minimalne zarade su tajkuni bliski vlasti, ona tzv. “biznis elita” koja ostvaruje ekstra profit zakidajući zaposlene i državu – rekao je u izjavi za “Dan” Zeković.

On smatra da će se prihodi po osnovu povećanja minimalne zarade povećati najmanje osam miliona eura, zavisno od broja zaposlenih sa zaradom ispod 250 eura.- Hiljade zaposlenih koji su osigurani na iznos niži od zarade koju stvarno primaju imaće veće doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Zaposlenima sa najnižim primanjima će se povećati zarada. Razlika u obaveznim doprinosima između sadašnje i minimalne zarade koju predlaže SDP je svega 34 eura, što nije veliko opterećenje za poslodavce. Sindikati su već podržali našu inicijativu, očekujemo da ćemo dobiti podršku i iz udruženja poslodavaca. Dobri poslodavci, koji su i do sada poštovali prava radnika i plaćali doprinose na iznos pune zarade, sada će imati fer uslove, jer će im biti eliminisani oni koji su konkurentnost gradili na nepoštovanju zakona – zaključuje Zeković.

Izvor: Dan