Ivan-Vujovic

Vujović: Partijski udar na državu Crnu Goru

Ovi izbori su bili još jedan partijski udar na državu Crnu Goru a njihov rezultat nije iskaz  slobodne volje građana već sadejstva brutalne partijske zloupotrebe državnih resursa, kriminalnih grupa i zarobljenih institucija. Ustav nas obavezuje da ne priznajemo vlast koja nije izraz slobodne volje građana pa je nepotpisivanje zapisnika sa biračkih mjesta posljedica potpuno neregularnog izbornog ambijenta.

Paralelni sistem tzv. mini štabova DPS je ustvari organizovani sistem kriminalnih grupa za kupovinu glasova, ličnih karata i zastrašivanje birača. Istovremeno, pripadnici kriminalnog miljea preuzimaju zaštitu paralelnog izbornog sistema DPS-a, a državni organi služe kao drugi krug zaštite tih aktivnosti potpunim gubitkom svih ustavnih kapaciteta tužilaštva i policije. Tome su direktno svjedočili predstavnici opozicije i građani, gledajući vreće sa novcem za kupovinu glasova koje se unose u DPS mini štabove.

Cetinje je bilo i pod opsadom kriminalnih grupa smještenih u zgradi Skupštine Prijestonice koje su građani imali priliku da vide zamaskirane i na direktnom snimku RTCG. Te grupe su bile logistika DPS izborne krađe i akteri bacanja suzavca i prebijanja građana Cetinja.

SDP predstavnici su otkrili i informisali o punktovima za kupovinu glasova u Petnjici, dok su u Mojkovcu otkriveni dokazi o brutalnim ucjenama građana koji su morali glasati DPS i satelite korišćenjem flomastera i crtanjem kvadratića, trouglova i raznih drugih oznaka čime je narušena tajnost glasanja.

Izlazak na lokalne izbore i pored bojkota Parlamenta je bio motivisan davanjem prostora za dogovor o rješavanju krize. Dalje učešće na ovakvim, pa i lokalnim izborima, je besmisleno i bez hitne promjene izbornog ambijenta građane izlažemo užasnim pritiscima, ucjenama i prijetnjama a opozicione aktiviste suočavamo sa naoružanim kriminalcima koji im prijete oružjem i nad njima sprovode fizičko nasilje. U međuvremenu je DPS preko marionetskog Parlamenta izvršio udar i na Javni servis što je prvi korak ka njegovom ponovnom stavljanju pod partijsku kontrolu.

Divljanje DPS autokratije je na ovim izborima preraslo u otvoreno fizičko nasilje i upotrebu oružja. Država Crna Gora ne postoji kada DPS sprovodi sistem izborne pohare. DPS jasno pokazuje da samo nasiljem i  kriminalnim aktivnostima može čuvati vlast po svaku cijenu.

Kako smo i najavili, makedonski scenario usljed dalje kriminalizacije izbornog procesa od strane DPS postaje realnost. SDP smatra da je neophodna odlučna zajednicka reakcija građanske opozicije kroz jasne političke zahtjeve i akciju. Sve drugo je pristajanje na ulogu statiste  u nasilnoj predstavi  koju pravi DPS.

Ivan Vujovic

Član Predsjedništva SDP