Budva 2

Đurović: Na zloupotrebu prošlosti od strane DPS odgovaramo osmjehom Ljuba Čupića

Sa žaljenjem konstatujemo da je DPS svojim saopštenjem, vezano za izglasavanje povjerenja aktuelnom predsjedniku SO Budva, izjednačilo sve strijeljane građane opštine Budva kod Bara 1945. godine sa Ravnogorcima, posredno sa četnicima i fašistima, poručili su predsjdnici budvanskih opštinskih odbora URA i SDP-a Božena Jelušić i Mihailo Đurović.

juče su iz budvanskog lokalnog DPS-a saopštili da vladajuća koalicija u tom gradu opstaje isključivo na trulim kompromisima zarad opstanka na vlasti, poručuju iz lokalnog DPS-a.

“Uprkos  činjenici da su na sjednici SO predstavnici DPS-a izjavili da će ovu mučnu temu poratnih zločina ‘otćutati’, pokazalo se da su je veoma glasno politizovali i time udarili na osjećanja velikog broja građana Budve i porodica čiji članovi nikada nisu bili ni fašisti, ni Ravnogorci, ni četnici. Na taj su način pokazali ne samo da im nije bliska ideja nacionalnog pomirenja na temeljima antifašizma, već da su spremni da izazivaju nove sukobe i ideološka opterećenja građana”, poručili su predsjednici budvanskih opštinskih odbora URA i SDP-a.

Kako dodaju, koliko je njima poznato, spomenik u Lastvi nije spomenik četnicima, posebno ne, kako ističu, saradnicima fašista u potonjim danima svog trajanja, već spomenik žrtvama komunističkog progona.

 “Među tim žrtvama je svakako bilo i pripadnika četničkog pokreta, ali i nevinih golobradih mladića iz našeg grada. Na taj način je jedna velika nacionalna tragedija i ovim saopštenjem DPS-a postala poligon za novo raspirivanje sukoba i podjela, a ne za nacionalno pomirenje, kako bi trebalo da bude. Po našem, i ne samo našem, tvrdom uvjerenju, uvijek je morala postojati razdjelnica između antifašista i onih na drugoj strani, uz obavezu da se nevine žrtve sa svake strane ne prećutkuje već da se svakoj ideologiji sudi zbog njenih ogrešenja ili zločina”, dodaju oni.

Jelušić i Đurović su poručili da je Crna Gora od uvođenja višepartizma bila posebno izložena raspirivanju nacionalnih i ideoloških podjela.

“Uprkos tome je  Crna Gora uspjela da kao svoju najveću tekovinu očuva mir, a u današnje vrijeme naši prioriteti su socijalno ekonomske teme, međunacionalna i vjerska tolerancija i borba za dobro svih građana. Upravo zbog toga nam je potrebno i nacionalno pomirenje, što smo i saopštili na sjednici SO 27. 11. 2017. Za nas od početka nije bilo sporan čin polaganja cvijeća, već odabrani datum na Vidovdan. Naš je stav da bi neophodno polaganje cvijeća i na ovo spomen obilježje trebalo vršiti na dane koji simbolišu crnogorsku državnost i temeljne vrijednosti njenoga društva”, navode oni.

Predstavnici GP URA i SDP će, kako ističu, uvijek biti spremni za preispitivanje kvaliteta izvršne i zakonodavne vlasti u Budvi, ali “nisu spremni za (zlo)upotrebu prošlosti u podjele građana, i to je razlog što naša odbornica nije glasala za smjenu predsjednika SO”.

“Uostalom ukupan odnos koji sadašnja vlast u Budvi ima prema antifašizmu ponajbolje ilustruje proslava Dana opštine, koji je nakon mnogo godina klerikalno-tranzicione ikonografije protekao u znaku osmijeha Ljuba Ćupića  i sveukupne tradicije antifašizma”, zaključuju oni.

Izvor: CDM