Branislav Veljković

Veljković Živkoviću: Teško onima koji se moraju stidjeti svojih pobjeda

Mladi poslaniče, amnezija i demencija može biti prirodna posledica straha vaših starijih kolega koji su učestvovali u “ratu za mir” i koji su se usavršili u izbornim krađama kupovinom glasova, mahinacijama sa biračkim spiskovima, ucjenama i političkom korupcijom ali bih Vama kao Pljevljaku savjetovao da prije nego li napišete ponovo neko partijsko saopštenje pogledate istini u oči koju ćete prepoznati u svakom pogledu osuđenih da bitišu u ovakvoj životnoj sredini.

Iskreno da kažem, mislio sam da smo sa prethodnom lokalnom vlasti stigli do dn,a do kraja, da ne može biti gore ali smo sa ovom aktuelnom otišli ispod toga. Nemam ništa personalno protiv tih ljudi, kao što nisam imao ni protiv prethodnih ali je očigledno da ni jedni ni drugi nisu pokazali ni malo osjećaja za realnost. Najjače je omladina osjetila neuspijehe sistema u kome žive. Direktno su pogođeni jer su završili škole i našli se u armiji nezaposlenih bez ikakve perspektive. Uslovljeni partijskim zapošljavanjem, omalovaženi, u nemogućnosti da nadju pristojno zaposlenje, zaokupljeni svakodnevnim novčanim problemima koje sami ne mogu riješiti, opterećeni nesamostalnošcu u roditeljskom domu kao jedini izbor vide odlazak iz ovog grada pa i iz države kako ne bi postali i ostali vaš plijen.

Mortalitet nam je u porastu. U Pljevljima se teško živi a još teže diše. Sve meritorne institucije upozoravaju da je disanje vazduha sa takvim sadržajem PM čestica i ostalih otrovnih oksida siguran korak za prijevremeni odlazak. Još prije jednog vijeka je američki socijalista Sinkler napisao ” Teško je natjerati čovjeka da razumije, kada mu plata zavisi od toga da ne razumije”. Stanje životne sredine u Pljevljima izvjesno zavisi od veličine tog razumjevanja. I vi to dobro znate i imate sve zasluge što se broj stanovnika Pljevalja vratio na onaj od prije tih sto godina.

Zato je pobjeda političara okorelih u korupciji i kriminalu pouka svima da je kod nas još uvijek moguće uspiješno pakovanje i prodaja šuplje priče. Probajte se sjetiti nekog vašeg predizbornog obećanja koje ste potpuno ispoštovali. I obraza radi vašeg ličnog manite se priča o dostojanstvu, gubitnicima i političkim ambisima jer nas je vaša politika dovela na ivicu ekonomskog i ekološkog ponora a sve je izglednije da ćete napraviti korak naprijed i to je taj samoubilački potez kojim ćete ugasiti Pljevlja, po scenariju podgoričkih velmoza. Svijesni činjenice da familja trči poslednji krug nastavljate da stvarate atmosferu mi protiv njih jer vam smeta vladavina prava, predvidljivost i transparentnost. Ostrašćeni u napadima na SDP besramno nastavljate sa zamjenom teza i umjesto o egzistenciji gradjana govirite o fantomskim socijaldemokratskim neprijateljima sopstvene države. Udarili ste i na civilno društvo i nezavisne medije. Čak i na javni servis.

Postaje zastrašujuća činjenica o bespomoćnim gradjanima u nepostojećoj demokratiji i zarobljenim institucijama. Laž ne može postati istina, laž može postati samo navika. Kada budete primorani na popuštanje moraćete preći preko leša ovakvog pravosudja. I zato ove vaše pirove pobjede nisu parametar već izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Stabilokratije su jednosmjerne slijepe ulice. I kad tad se njima dodje do kraja.

P.S. ” Blago onima koji se mogu ponositi svojim porazima a teško onima koji se moraju stidjeti svojih pobjeda”

Branislav Veljkovic
sekretar OO SDP Pljevlja