ranko

Krivokapić: Građani nemaju sumnju ko krade, ja ili Đukanović

Formiranje građanske opozicije je temeljna promjena političke scene u Crnoj Gori, jer je prvi put stvorena opozicija koja je posvim anketama, pa i stranim, jača od DPS, što se nikada nije desilo u proteklih 30 godina, tvrdi lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić. Sljedeći korak je, kako je kazao za Televiziju Vijesti, akciono jedinstvo.

„Akciono jedinstvo direktno znači – dogovor oko izbornih aktivnosti, programsko razrađivanje, prava programska alternativa i naravno, očekujem da tada cjelovit odgovor na sve izborne izazove bude pobjeda građanske opozicije, a marginalizacija dvije nazadne snage – jedna koja vrši poharu, ekonomsku, političku, pravnu, Crne Gore, a to je DPS; i nazadne snage nacionalizma koje se pojavljuju u DF kao dominantnj politčkoj snazi,“ ističe Krivokapić.

Na pitanje da li bi to akciono jedinstvo građanske opozicije moglo dovesti do bojkota, prije svega predsjedničkih izbora naredne godine, Krivokapić odgovara da je Crna Gora “izopačen politički sistem.”

„U takvoj izopačenoj situaciji, jedini dobar odgovor bi bio bojkot predsjedničkih izbora, jaka jedinstvena akcija opozicije i naravno, dobijanje podrške da se dobije prelazna vlada, ne više na tri-četiri mjeseca, nego prelazna vlada na godinu, koja bi pripremila normalne i lokalne i parlamentarne i predsjedničke izbore, i tako se dobila vlast koja će okupiti građane,“ rekao je Krivokapić.

Krivokapić priznaje da povratkom DF-a u parlament bojkot možda jeste izgubio na efektivnosti, ali da svakako nije izgubio smisao.

„Bojkot je jedino sredstvo za promjenu takvih režima, i protesti naravno. Ali mislim da Crna Gora može biti i zrelija od toga.”

Ako bi se pak građanska opozicija odlučila da izađe na izbore i ima svog jedinstvenog kandidata za predsjednika, Krivokapić smatra da to što bi ispred DPS išao njen lider Milo Đukanović, ne bi značilo njegovu pobjedu.

„On je minoran u toj priči. Na nama je kao zajednici svih građana u Crnoj Gori, da to što je zarobilo Crnu Goru, što pojede Crnu Goru, maknemo na izborima. Jer to su uspjeli u Srbiji, Makedoniji, uspjeli su u Albaniji, da ne nabrajam gdje sve u regionu, jedino mi nismo,” napominje on.

Na pitanje kako komentariše to što ga je lider DPS Milo Đukanović,u više navrata tokom ove godine nazvao patološkim lažovom, Krivokapić odgovara:

„Postoji izreka u Crnoj Gori – ko krade, taj i laže. I mogu građani imati sumnje u to ko od nas dvojice ne govori istinu, ali ja mislim da nemaju sumnju ko od nas dvojice krade,“ poručio je Krivokapić.

Krivokapić je Televiziji Vijesti rekao i da novi sastanak lidera građanske opozicije još nije zakazan, a najvjerovatnije će biti održan do kraja godine.

 

Izvor: Portal Vijesti