Ranko_Krivokapic

Krivokapić: 2018. godina – godina promjena

Imali smo na sceni brutalno gaženje institucija u cilju njihovog svodjenja na obična sredstva u rukama jedne partije, odnosno jednog autokrate čija je ambicija ne samo da bude vlasnik partije već i cijele države. Autokratija postaje do kraja ogoljena i otvoreno agresivna rušeči bez ikakvog zazora i obzira bazične demokratske standarde. Više se i ne trude da ostave utisak makar fasadne ili prividne institucionalnosti pa je na sceni golo nasilje nad sistemom, Ustavom i zakonima. Kriminalizacijom izbornog procesa uvodi se na scenu i fizičko nasilje, a ne preza se ni od otvorenih prijetnji po život i fizičkog premlaćivanja protivnika autokratije.

Parlament je obesmišljen i pretvoren u običan dekor autokratije čime je ispunjena želja autokrate i njegove besmislene i groteskne sintagme o parlamentarnoj diktaturi. Ugaženi su i ponižene Ljekarska komora i Univerzitet. Javni servis je brutalnim kršenjem zakona i zloupotrebom Parlamenta napadnut bez obzira na apele naših medjunarodnih partnera, dok su nepodobni po pink standardima nezakonito najureni iz Agencije za elektronske medije. Ukratko i ono malo ostrva slobode što je postojalo više ne postoji. Teško je naći bolji opis stanja sistema od onog bivše rektorke da je na sceni „neprosvijećeni staljinizam“

U dijelu socioekonomske situacije, standard gradjana je sve gori, nezaposlenost rapidno raste i na nivou je oko 23 posto, udara se na najniže socijalne slojeve kroz povećanje PDV, uvode se novi nameti, povećavaju akcize na gorivo, ukidaju se socijalne naknade. Rast kojim se vlast hvali je uzrokovan zaduživanjem za auto-put koje je većeg obima nego što je rast GDP, pa je jasno da ni takvog rasta ne bi ni bilo da nema kredita za auto put. Rast kroz zaduživanje nije realan rast i razvoj i na to nam ukazuje Svjetska banka koja je jasno saopštila da je naš model rasta neodrživ i da ga praktično neće biti nakon završetka prve dionice auto-puta.

Poreski dug je ogroman i vlast DPS-a je nečinjenjem ili namjerom dovela do utrostručavanja ovog duga koji je iznosio oko 777 miliona eura prošle godine i povećan je skoro 5 puta u zadnjih 5 godina. Od gradjana uzimaju njihovo a od tajkuna neće da uzmu što je državno i narodno.

Teret dugova koji pristužu za naplatu u 2018 i 2019 će prebaciti dominanto na građane, zbog toga je povećana stopa PDV sa 19 na 21%, povećane akcize i brojni drugi porezi koji će dovesti do daljeg pada kupovne moći građana i pada njihovog standarda. S druge strane pored poreskog duga porezi se smanjuju za krupne kapitaliste i vlasnike hotela sa 5 zvjezdica. Sjever države se iseljava a vodotoci uništavaju kako bi autokrata i njegovo okruženje mogli od gradjana godišnje da uzmaju milione od minihidroelektrana. Novim zakonom o uredjenju prostora stvorena je osnova za finalnu devastaciju prostora.

U toku je posljednja faza uništenja političkog sistema i pohare narodne imovine što mora biti alaram za sve progresivne snage društva da se suprotstave autokratiji i omoguće političke promjene. Uvjeren sam da će uprkos svim ovim problemima i nedovoljnoj zrelosti same opozicije 2018. godina biti godina kada ćemo, kao nažalost posljednji narod u Evropi, smijeniti vlast.

Medijski pul SDP