Bojan Zeković

Zeković Purišiću: Ne odlažite raspravu o inicijativi za uvećanje minimalne zarade

Član socijalnog savjeta i funkcioner Socijaldemokratske partije Bojan Zeković uputio je urgenciju ministru rada i socijalnog staranja Kemalu Purišiću od kojeg traži da organizuje raspravu oko inicijative za uvećanje minimalne zarade koja je pokrenuta još u junu prošle godine.

Obraćam Vam se povodom Inicijative za uvećanje minimalne zarade koju smo poslanik Raško Konjević i ja uputili Socijalnom savjetu u junu 2017. godine. Podsjećam Vas da je razmatranje Inicijative više puta odlagano, prvo za septembar, pa za kraj godine, da bi na poslednjoj sjednici Socijalnog savjeta bilo dogovoreno da će se o Inicijativi raspravljati do kraja decembra 2017. uz prisustvo ministra finasija. Kao što znate ni taj dogovor nije ispoštovan niti su članovi Savjeta obaviješteni o razlozima za takvo ponašanje.

Umjesto uvećanja minimalne zarade 2018. godina je počela sa uvećanjem PDV-a, uvećanjem akciza, uvećanje cijena električne nergije, uvećanjem cijene goriva, što je za posljedicu imalo rast cijena proizvoda i troškova prevoza. Kada se u jednoj zemlji istovremeno povećaju porez, cijena električne energije i cijena goriva, to znači neminovan rast cijena gotovo svih proizvoda i snažno slabljenje kupovne moći gradjana. Dakle, ovakav sistemski udar na standard građana, posebno onih sa najnižim primanjima još više aktuelizuje Inicijativu za uvećanje minimalne zarade i takvu odluku čini minimumom brige za zaposlene sa najnižim primanja čiji se položaj konstantno pogoršava.

Podsjećam da je i dalje u povlašnjenom položaju krupni kapital – tzv. “biznis elita” kojoj je omogućeno da Državu zakine za 700 miliona eura poreza, dok se fiskalna stabilnost obezbjedjuje konstatnim udarima na standard gradjana sa najnižim primanjima – Vlada uzima od najsiromašnijih da bi dala najbogatijima.

Kao što smo i naveli u Inicijativi, uvećanje minimalne zarade imalo višestruke pozitivne efekte za zaposlene,  ali i za državu i poslodavce koji poštuju zakone:

• Zaposleni koji imaju zaradu manju od 50% prosječne imali bi veća primanj, dok bi oni zaposleni čija je zarada iznad 193 eura, ali im poslodavac ne uplaćuje doprinose na cijeli iznos ostvarili bi zakonsko pravo na doprinose na uvećani iznos i time ostvarili pravo na veću penziju
  • Država i državni fondovi bi ostvarili višemilionske prihode po osnovu uvećanja poreza, prireza i doprinosa na obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje
  • Poslodavci koji poštuju zakonske obaveze i osiguravaju radnike na stvarne iznose zarada imali bolju situaciju na tržištu jer bi njihova nelojalna konkurencija tzv. “biznis elita”, u vidu onih poslodavaca koji konkurentnost i ekstraprofit ostvaruju zakidanjem zaposlenih i države, bila primorana da izmiruje zakonske obaveze prema zaposlenima i Državi.

Države u regionu u kojima je prosječna zarada manja nego u Crnoj Gori onih dana povećavaju minimalnu zaradu na 50% prosječne zarade, pa tako u Srbiji prosječna zarada iznosi oko 210 eura, u Hrvatskoj oko 350 eura, a u Crnoj Gori 193 eura i naša Vlada nastavlja sa  politikom koja vodi daljem socijalnom raslojavanju gradjana protivno Ustavu koji u članu 1 Crnu Goru definiše i kao državu socijalne pravde.

Zbog svega navedenog pozivam Vas da, u skladu sa dogovorom sa prethodne sjednice, u najkraćem roku zakažete sjednicu Socijalnog savjeta na kojoj bi se izjasnili o Inicijativi za uvećenje minimalne zarade.

Medijski pul SDP