Od sjutra potpisivanje peticije za povećanje cijene minimalne zarade

Socijaldemokratska partija će od sjutra, 30.01.2018. godine početi sa prikupljanjem potpisa inicijativi za povećanje minimalne cijene rada sa 193 na 250 eura. Ovom peticijom želimo da izvršimo dodatni pritisak na Socijalni savjet da konačno razmotri predlog ove Inicijateve koja je dostavljana još u junu prošle godine.

Uvećanje minimalne zarade imalo bi višestruke pozitivne efekte za zaposlene ali i za državu i poslodavce koji poštuju zakone:

1. Zaposleni koji primaju zaradu u iznosu od 193 eura imali bi veća primanja, dok bi oni zaposleni čija je zarada iznad 193 eura, ali im poslodavac ne uplaćuje doprinose na cijeli iznos ostvarili bi zakonsko pravo na doprinose na uvećani iznos i time ostvarili pravo na veću penziju
  2. Država i državni fondovi bi ostvarili višemilionske prihode po osnovu uvećanja poreza, prireza i doprinosa na obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje
  3. Poslodavci koji poštuju zakonske obaveze i osiguravaju radnike na stvarne iznose zarada imali bolju situaciju na tržištu jer bi njihova nelojalna konkurencija tzv. “biznis elita”, u vidu onih poslodavaca koji konkurentnost i ekstraprofit ostvaruju zakidanjem zaposlenih i države, bila primorana da izmiruje zakonske obaveze prema zaposlenima i Državi.

Peticija se može potpisati i on-line preko sledeće adrese

Potpisivanje peticije će svakog dana biti organizovano u Podgorici (Spomenik Sv. Petru Cetinjskom i Ugao Hercegovačke i Ul Slobode) i Nikšiću (Trgu Slobode)  i kancelarijma SDP u terminu od 11 do 15 časova.

Kancelarije OO SDP se nalaze na sledećim adresama:

Ulcinj: Ulica Mujo Ulqinaku

Podgorica: Ulica Crnogorskih serdara 34

Berane: Ul. Mojsija Zečevića (Biznis Centar Evropa)

Cetinje: Ul. Njegoševa br. 52

Kotor: Stari grad br. 329

Tivat: Dom „Gracija Petković“

Danilovgrad: Ulica Novice Škerovića

Nikšić: Ul. Gavrila Princpia 17

Bar: Bulevar Revolucije br. 3

Kolašin: Ul. Milutina Lakićevića br, 8

Plejvlja: Ul. Glasinačka 16

Budva: Trg Sunca br. 4

Rožaje: Poslovni centar Sofiko

Bijelo Polje: Ul. Treći januar br. 6

Herceg Novi: Njegoševa 46

Petnjica: Zgrada naspram mjesnih kancelarija

Plav: Ul. Casijska bb

Andrijevica: Ul. Branka Deletića bb

Podsjećamo još jednom da Crna Gora ima najnižu zaradu u regionu. Nižu i od Makedonije i od Srbije i od Kosova i od Albanije, da ne govorimo o Hrvatskoj i Sloveniji, dok naša Vlada nastavlja sa  politikom koja vodi daljem socijalnom raslojavanju gradjana protivno Ustavu koji u članu 1 Crnu Goru definiše i kao državu socijalne pravde.

Medijski pul SDP