Mirko S

Stanić: SDP ima snagu i budućnost i kad je u opoziciji

Socijaldemokratska partija će istrajati u svom zalaganju da Crna Gora postane zemlja koja će biti ugodno mjesto za život svih njenih građana. To podrazumijeva da imaju dobra primanja, siguran posao i pravdu kao osnovu društvenog uređenja.

Sve ono što u ovom momentu ne rade DPS i sateliti koji su osnovana da bi im dali podršku.

Naravno, prilično je bizarno da se za “zdravlje” partije u opzociji pitaju partije na vlasti, ali Crna Gora dostiže i tu dozu političke

Rezultat SDP-a u Ulcinju i Beranama je mogao biti i bolji ali je ostvaren u mjeri mogućeg. U Ulcinju se očigledno desila organizovana prevara jer je poništeno preko 40 listića na kojima je zaokružen SDP, a da je na kraju za ulazak u parlament nama potrebno samo 6 glasova. To govori o želji nekih da se na svaki način obračunaju sa progresivnim dijelom društva, koji neće kupovinom glasova, zastrašivanje, prijetnjama i pritiscima ostvarivati svoje političke ciljeve.

U Beranama SDP ni ranije nije imala odbornika, a sada je naša koalicija bila najbliža ulasku u loklani parlament, tako da nam ostaje da i dalje radimo na tome da ideje koje zastupamo dobiju jaču podršku i u tom gradu. Gotovo je sramotno što su pojedini predstavnici DPS-a ili njihovog koalicionog partnera radili kad su u pitanju pritisci prema građanima a ko do sada nije vjerovao u može poslušati snimak na kojem se ubjeđuje kandidat SDP da ode sa liste kako bi zauzvrat dobio zapošljenje za ženu. Takvih slučajeva je bilo desetine i pod “posebnim mjerama” su bili članovi SDP-a, simpatizeri i glasači naše partije.

U uslovima u kojima se loklani izbori doživljavaju kao mjesto obračuna koji je sve samo ne politički, gubi se smisao političke utakmice i ne može se govoriti o elementarno slobodnim i fer izborima. I pored svih pritisaka, politika partija na vlast dobija sve manju i manju podršku, ali je to njihova briga u susret većem broju izbora koji slijede.

DPS i sateliti koriste različito održavanje lokalnih izbora, kako bi svu državnu infrastrukturu zloupotrijebili na malom području. Tako se stotine direktora, ministara, službenika umjesto svojim poslom, bavi obilaskom sela i domaćina, obećanjima i zloupotrebama, umjesto da rade ono za što ih građani Crne Gore plaćaju.

Zbog toga je jasno da će ova politika doživjeti ubjedljiv poraz na prvim narednim izborima na kojima će glasati veći broj birača, kao što su izgubili Kotor ili Budvu.

Partije na vlasti u proteklom periodu pokazuju da su spremni samo da dalje ekonomski uništavaju obične građane Crne Gore, dok tajkuni duguju 700 mil eura poreza. A građani sve više podržavaju one koje žele da povećaju minimalne i ostale zarade, uvedu progresivni porez za milionere ili naplate porez tajkunima, a sve manje one koji povećavaju PDV, podižu visinu akciza, ukidaju dječije dodatke i tome slično.

Zbog toga SDP ima snagu i budućnost i kad je u opoziciji, dok se za njih zna – onog momenta kad više ne budu na vlasti, svi će odreda tvrditi da nikad nijesu bili u DPS-u ili satelitima, kao što danas tvrde da niko od njih nije bio za Miloševića i napad na Dubrovnik.

Mirko Stanić 

Portparol SDP