Skip to content

Vuksanović-Stanković: Tajno potpisivanje Temeljnog ugovora znači automatski pad Vlade

Ministar pravde Marko Kovač poručio je nedavno da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna, te da će svi vidjeti ugovor kada bude potpisan. 

To je u suprotnosti sa izjavom premijera Dritana Abazovića, koji je tokom Premijerskog sata, odgovarajući na pitanje poslanice SDP-a Draginje Vuksanović-Stanković, kazao da će Temeljni ugovor biti javan.

Komentarišući izjavu Kovača Vuksanović-Stanković je kazala da će premijer i ministar morati da se dogovore između sebe kako da komuniciraju sa javnošću.

Napominje da je važno znati da je Temeljni ugovor potpisan sa Svetom stolicom i da je to akt koji važi između dvije države. 

Što se ugovora sa Crkvom Srbije tiče, kako dodaje, tu se ne može govoriti o potpisivanju Temeljnog ugovora već potpisivanju ugovora kao sporazuma sa vjerskom zajednicom čije je sjedište u drugoj državi a ne u Crnoj Gori.

“Ono što je jako važno jeste da svaki ugovor ove vrste mora biti predočen javnosti Crne Gore. Mi ćemo insistirati da se o tome raspravlja u Skupštini Crne Gore. Ukoliko se tome ne izađe u susret, imamo dva ministra u Vladi i tražićemo da i oni i javnost Crne Gore imaju svaku odredbu ugovora na stolu. Da li je to sve u redu ili nije, kao što kaže ministar Kovač, to ćemo tek vidjeti kada budemo analizirali svaku odredbu ugovora ponaosob. Ono što je sigurno da će SDP insistirati da se svaka vjerska zajednica registruje u Crnoj Gori. Važno je da svaka odredba ugovora mora biti u skadu sa Ustavom i Zakonom Crne Gore”, navodi ona.

Sa CPC, ističe Vuksanović-Stanković, ugovorom treba da se odrede neka pitanja vezana za imovinu u pogledu prava upotrebe, ubiranja plodova i raspologanja.

“Ono što je sigurno je da ćemo tražiti da se sve što je oteto CPC 1920. vrati građanima Crne Gore, jer Crnogorci i Crnogorke imaju pravo na svoju crkvu koja im je oteta i pravo na slobodu vjeroispovijesti koje im je zagarantovano Ustavom Crne Gore”, poručila je Vuksanović-Stanković.

Ona podsjeća da sporazumom o 43. Vladi jasno je precizirano da pitanja o Otvorenom Balkanu, Temeljnom ugovoru i popisu stanovništva su nešto o čemu će se odlučivati na Vladi kvalifikovanom većinom.

“Ministri moraju biti upoznati sa sadržajem ugovora. Apsolutno neka se niko ne usudi da na bilo koji način mimo Vlade i onoga što piše u sporazumu uradi krijući od Vlade i građana jer to bi automatski značilo pad Vlade i destabilizaciju sistema, a mi naravno za to nijesmo nego da se stvari uvedu u pravne tokove”, zaključila je Vuksanović-Stanković.